Românii fac mai puțini copii de la an la an: Doar 170 000 de nașteri la 300 000 de decese, în 2020

Pandemia ne-a prins pe o pantă abruptă a scăderii numărului de naşteri şi a transformat-o într-o adevărată prăpastie.

Nou-născuţii din 2019 lună de lună au fost mai mulţi decât în 2020 şi, atenţie, doar lunile de pe finalul anului 2020 au fost influenţate de pandemie pentru că sarcina durează 40 de săptămâni.

Deci copiii concepuţi în martie, când s-a declanşat pandemia în mod oficial, s-au născut în decembrie. Pentru primele două luni din 2021 datele arată chiar mai rău, acum se simte lockdown-ul din starea de urgenţă. Închişi în casă şi poate îngrijoraţi pentru viitor, oamenii nu s-au mai gândit să aducă pe lume copii. Au fost doar 178 de mii de bebeluşi nou-născuţi anul trecut, cu 20 de mii mai puţini faţă de un an obişnuit.

Şi pentru că România este o ţară majoritar ortodoxă iar tradiţiile sunt respectate, este clar că natalitatea a fost influenţată şi de faptul că au fost mai puţine căsătorii. Familiile care nu mai ajung în faţa altarului, sau care amână momentul pentru când îşi vor organiza şi o petrecere de nuntă, amână şi conceperea unui copil. S-au înregistrat cu aproape 50 de mii de căsătorii mai puţine anul trecut faţă de 2019.

Statisticile oficiale cresc însă la capitolul decese. Înfiorător este că după ce anul trecut am avut aproape 300 de mii de morţi, anul acesta în primele două luni arată creşteri peste creşteri.

Practic, ne-a murit populaţia unui oraş cât Constanța într-un singur an. Nu se mai nasc copii – echivalentul unui oraş cât Turda, din judeţul Cluj – într-un singur an.

Deocamdată nicio politică publică nu vine să combată aceste scăderi.

Sursa: stirileprotv.ro