Persoanele care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada vor putea fi sancționațe cu amendă de peste 400 de lei. Proiect de lege propus de MAI

Persoanele care obișnuiesc să folosească telefonul mobil în timp ce traversează strada sau cei care ascultă muzică la căști, la un nivel ridicat, astfel nefiind atenți la ce se petrece în jurul lor, vor risca sancționarea cu o amendă de peste 400 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne.

Deoarece s-a constatat că, de multe ori, pietonii sunt accidentați de mașini pentru că nu sunt atenți la traversarea străzii, autoritățile propun, prin intermediul proiectului de hotărâre de la MAI, sancționarea acestora.

Potrivit proiectului, pietonilor li se va interzice “să efectueze activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”. În caz contrar, vor fi amendați.

În nota de fundamentare a proiectului este dată ca exemplu utilizarea telefonului mobil, “fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală)”.

După cum scrie în proiect, nerespectarea, de către pietoni, a acestei noi obligații le-ar putea aduce acestora amenzi cuprinse între 290 și 435 de lei. De fapt, această nouă interdicție pentru pietoni se va alătura celor existente deja în legislația privind circulația rutieră, și anume:

  • să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritară care are în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase și sonore;
  • să traverseze partea carosabilă prin față sau prin spatele vehiculului oprit în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepția cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
  • să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
  • să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulației;
  • să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea;
  • să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate și semnalizate corespunzător.

Pe lângă propunerea de a sancționa pietonii neatenți, prin acest proiect este vizată și introducerea unor clarificări legate de recoltarea probelor biologice pentru determinarea alcoolemiei, în raport cu prevederile Codului Penal, și a posibilității solicitării istoricului tuturor sancțiunilor aplicate la regimul circulației pe drumurile publice.

În plus, prin acest proiect se vor operaționaliza regulile privind circulația trotinetelor electrice, cuprinse în OUG 13/2020, ce au apărut cu peste un an în urmă, dar care nu puteau fi aplicate în prezent, deoarece legislația nu este completă.

Atenție! Proiectul de HG nu se aplică acum. Acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Sursa: avocatnet.ro