Program de disponibilizare cu multe incertitudini la Complexul Energetic Hunedoara

Deși circa 1500 de salariați ai Complexului Energetic Hunedoara s-ai înscris pe listele preliminare de disponibilizare, exprimându-și în acest fel dorința de a ieși voluntar din sistem, ministerul de resort nu a stabilit încă nici numărul de persoane care vor putea beneficia de acest program, nici condițiile aferente și nici măcar un calendar în care ar urma să se desfășoare procesul de disponibilizare colectivă. Toate aceste precizări vor veni abia după ce Ministerul Energiei va promova în Guvern o Ordonanță de Urgență. Deocamdată, singurul lucru oarecum clar este acela că, pentru cei care vor fi incluși în programul de disponibilizare și își vor pierde astfel locul de muncă, statul român va acord o compensația financiară de aproximativ 10.000 de euro, din care se va reține impozitul pe venit de 10%.

Senatorul social-democrat de Hunedoara Cristian Resmeriță arată că, deși se observă un interes al multor angajați față de acest program de disponibilizare, lipsa unor informații clare, oficiale, predictibile, cu privire la acesta ridică semne de întrebare față de seriozitatea cu care conducerea CEH și responsabilii din minerit abordează această problemă de care depinde viitorul a mii de oameni din Valea Jiului și din municipiul Deva. ”Pe fondul atât de multor incertitudini, al problemelor tot mai acute și al riscurilor tot mai mari pe care le implică munca în cadrul CEH, dorința oamenilor de a pleca din sistem este una firească, iar faptul că pentru acest lucru statul e dispus să acorde și o sumă de bani este un lucru corect. Însă, deocamdată, nici conducerea CEH și nici Ministerul Energiei par să nu aibă conturat un program clar privind modul în care se vor produce aceste disponibilizări și ce se va întâmpla cu cei care vor rămâne în activitate. Tot ceea ce vedem în spațiul public legat de acest subiect, sunt desele întâlniri pe care conducerea CEH le are la București, la Ministerul Energiei, dar care nu par să aibă nici un rezultat concret. Eu cred că, de fapt, actualul Guvern nu are nici un fel de strategie pentru sectorul minier și energetic din Valea Jiului, iar diversele declarații publice făcute pe acest subiect, de secretarul de stat Lucian Heiuș sau chiar de către ministrul Energiei, Virgil Popescu nu arată decât că industria minieră și oamenii din Valea Jiului nu sunt pe agenda de priorități a actualei guvernări de dreapta”, spune senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta mai arată că, în bună parte, cei care s-au înscris deja pe listele de disponibilizare de la cele 4 sucursale miniere ale CEH sunt oameni care îndeplinesc condițiile de pensionare în perioada imediat următoare (20 de ani vechime în subteran și vârsta de 45 de ani), fie îndeplinesc condițiile prevăzute de ”Legea Resmeriță III” care permite salariaților din sectorul minier care sunt afectați de măsura concedierii colective de la minele aflate în program de închidere să beneficieze de condiții de pensionare la vârsta de 45 de ani, chiar dacă au numai 15 ani lucrați în subteran. ”Nu am văzut încă, din partea actualului guvern, măsuri de protecție socială pentru cei care vor fi afectați de noul program de disponibilizare pe care-l anunță Ministerul Energiei. Deocamdată, singurele măsuri de acest fel care sunt legiferate, sunt acele legi inițiate de mine în legislatura trecută și care sunt în vigoare”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Astfel, dacă pentru cei care au mai puțin de un pentru a atinge vârsta de 45 de ani, dar au deja stagiul de subteran de cel puțin 20 de ani, este clar că vor putea beneficia de pensionare la termen odată cu împlinirea vârstei de 45 de ani, pentru cei care deși îndeplinesc condițiile de vârstă nu au adunat o vechime de minim 15 ani, situația nu se anunță una la fel de simplă. La fel cum nu este încă foarte clară nici perspectiva salariaților de la Termocentrala Mintia, care sau înscris aproape în totalitate pe listele de disponibilizare, mai ales că pentru cei cu vechime de sub 3 ani nu vor fi acordate veniturile de completare prevăzute de lege.

Senatorul Cristian Resmeriță mai atrage atenția și asupra unei alte situații în care se impun precizări exacte din partea Guvernului. ”Am aflat că pe listele de disponibilizare s-au înscris și salariați de la minele din Vulcan și Livezeni, care s-ar încadra în limitele de pensionare prevăzute în legea care le permite acest lucru la vârsta de 45 de ani cu doar 15 ani ani vechime în subteran. Numai că acestora le atrag atenția să solicite explicații clare din partea conducerii, deoarece există o problemă în interpretarea acestei legi. Atunci când am redactat actul normativ, eu am făcut precizarea că de această facilitate pot beneficia salariații concediați de la minele aflate pe program de închidere. Ori, în acest moment, din câte știu eu, la CEH pe program de închidere figurează doar minele de la Lupeni și Lonea. De aceea, solicit administrației CEH să informeze corect salariații de la Livezeni și Vulcan, care vor să plece, dacă vor beneficia sau nu de prevederile acestei legi”, arată senatorul Cristian Resmeriță.

O decizie finală privind programul de concediere colectivă care urmează să fie aplicat la CEH, ar putea fi luată la începutul lunii viitoare, în ședință de guvern.