Academicianul Ion Aurel Pop, cetățean de onoare al municipiului Hunedoara

La 565 de ani de când ”a pierit lumina lumii” odată cu moartea legendarului voievod al Transilvaniei Ioan de Hunedoara, întemeietorul Castelului Corvinilor, o altă minte sclipitoare a românilor, de data aceasta din contemporaneitate, a fost distinsă cu onorantul titlu de ”Cetățean de onoare al municipiului Hunedoara”. Este vorba despre academicianul Ion Aurel Pop, Președintele Academiei Române, căruia, la 11 august 2021, i-au fost înmânate însemnele acestui titlu de noblețe în cadrul unei festivități emoționante care a avut loc chiar în Sala Dietei de la Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara.

Decizia adoptată de Consiliul local al municipiului Hunedoara, la propunerea primarului Dan Bobouțanu, vine atât în semn de prețuire pentru una din cele mai luminate minți ale culturii românești contemporane, dar și în semn de recunoaștere a preocupărilor pe care reputatul istoric Ion Aurel Pop le-a avut de-a lungul carierei sale față de hunedoreni, demonstrate prin faptul că o bună parte dintre lucrările științifice publicate de acesta au ca principal subiect familia Corvinilor. Chiar și la acest moment festiv, academicianul Ion Aurel Pop a prezentat celor prezenți una din lucrările sale de referință: ”Hunedoreștii – O familie europeană”. În opinia primarului Dan Bobouțanu, munca președintelui Academiei Române repară, printre altele, mare parte din greșelile făcute în perioada comunistă, când istoria Corvinilor, o familie de importanță continentală, a fost aproape ignorată și marginalizată la toate nivelurile educaționale și de cercetare.

Despre personalitatea reputatului om de cultură, academician profesor universitar doctor Ion Aurel Pop au vorbit, la ceremonia decernării titlului de Cetățean de onoare al municipiului Hunedoara, președintele Consiliului Județean Hunedoara – Laurențiu Nistor, Cosmin Nicula – Vicepreședinte al Curții de Conturi a României, prefectul județului Hunedoara – Călin Petru Marian, Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu – Episcopul Devei și al Hunedoarei, deputatul Natalia Intotero, Mihaela Miroiu – profesor universitar de științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, precum și Sorin Tincu – directorul Castelului Corvinilor.

„Îl felicit pe domnul primar Dan Bobouțanu, care a inițiat hotărârea Consiliului Local Hunedoara prin care președintele Academiei Române, domnul acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop a primit în semn de prețuire titlul de Cetățean de Onoare al localității. De astăzi, în mod simbolic, Ioan Aurel Pop este fiu al acestor meleaguri păstrătoare de vestigii și monumente de talie mondială, iar județul Hunedoara îi este casă primitoare. În numele locuitorilor județului Hunedoara, mulțumesc președintelui Academiei Române pentru contribuția de excepție în domeniul cercetării prin care face cunoscută lumii întregi istoria acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu. Trebuie subliniat sprijinul constant și consistent pe care județul nostru îl primește din partea Academiei Române – instituție de elită a României, pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a Județului, cel mai important document strategic al ultimilor 30 de ani. Această strategie va sta la baza dezvoltării județului Hunedoara și avem încredere că, prin elaborarea acesteia, direcțiile spre care ne vom îndrepta vor fi cele corecte. Implicarea în munca de cercetare a cadrelor universitare și a studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, la Sarmizegetusa Regia și la celelalte cetăți dacice pe care Consiliul Județean Hunedoara le-a preluat în administrare, este pentru noi foarte importantă. Punerea în valoare a acestor monumente UNESCO se sprijină pe rezultatele impresionante ale colectivului de istorici al universității pe care acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop o conduce”, a arătat, în discursul său, președintele CJH, Laurențiu Nistor.

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu a evidențiat, la rândul său faptul că este o onoare pentru noi, hunedorenii, faptul că de-a lungul deceniilor, domnul Ioan-Aurel Pop și-a dedicat viața instruind mii de studenți, mulți dintre ei hunedoreni. ”Este o onoare și faptul că o bună parte din activitatea de cercetare a domnului Ioan-Aurel Pop a fost, de fapt, dedicată istoriei medievale a Transilvaniei și, implicit, istoriei medievale a locurilor în care și noi trăim și muncim astăzi”, a spus primarul Dan Bobouțanu.

Academicianul Ion Aurel Pas s-a declarat onorat de distincția conferită de autoritățile municipale din Hunedoara, precizând că se simte la rândul său hunedorean, așa cum fiecare român ar trebui să se simtă hunedorean. Acesta a relevat, în scurtul său discurs rostit cu acest prilej, că din cele mai vechi timp, hunedorenii au avut un rol determinat în istorie, iar de numele Corvinilor se leagă o însemnată parte din istoria civilizației europene.

Istoricul Ioan Aurel Pop s-a născut la 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, judeţul Cluj.

După absolvirea Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov, a urmat cursurile Facultăţii de Istorie Filosofie a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca (1974-1979), potrivit CV-ului său publicat pe site-ul http://hiphi.ubbcluj.ro.

În 1989, şi-a susţinut teza de doctorat, „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI”, potrivit lucrării „Membrii Academiei Române 1866-2003” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, 2003).

A desfăşurat o intensă activitate didactică. A fost profesor la Liceul industrial nr. 6 din Cluj-Napoca (1979-1984), apoi, începând din 1984, a urcat toate treptele ierarhice universitare, de la asistent (1984-1990), lector (1990-1992), conferenţiar (1992-1996) şi până la cea de profesor (din 1996), susţinând cursuri de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României în cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cercetător ştiinţific I şi director al Centrului de Studii Transilvane (din 1993) din cadrul Fundaţiei Culturale Române (ulterior Institutul Cultural Român), integrat Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române (din 2007), potrivit cv-ului său.

A fost „visiting professor” la: Universitatea din Pittsburgh, SUA (bursier Fulbright, 1991-1992), INALCO din Paris (1998), Universitatea din Trento (2001), Universitatea Ca Foscari din Veneţia (2003-2008). A fost director al Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) şi director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). A participat la numeroase specializări, congrese, documentări şi conferinţe în străinătate.

În perioada 2012 – 2020 a fost și rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca.

Este autorul a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe etc. în volume separate şi în reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.

Între cărţile de autor se numără: „Românii şi maghiarii în secolele IX-XIV. Geneza statului medieval în Transilvania” (1996), „Istoria Transilvaniei medievale: de la etnogeneza românilor până la Mihai Viteazul” (1997), „Geneza medievală a naţiunilor moderne. Sec. III-XVI” (1998); „Naţiunea română medievală. Solidarităţi etnice româneşti în sec. XIII-XVI” (1998); „Românii şi România. O scurtă istorie” (1998), „Istoria, adevărurile şi miturile” (2002), „Contribuţii la istoria culturii româneşti (cronicile braşovene din secolele XVII-XVIII)” (2003), „Biserică, societate şi cultură în Transilvania secolului al XVI-lea. Între acceptare şi excludere” (2012), „Eminescu şi Transilvania (sau elogiul culturii naţionale româneşti)”, „Locul românilor în Europa – la confluenţa Occidentului latin cu Orientul bizantin”, „Lecţia de românism a românilor de la răsărit (sau Cum am devenit moldovean…)”, seria „Rostiri Academice Româneşti” (2014), „Transilvania, starea noastră de veghe” (2016), „Hunedoreștii” (2019).

A fost coautor la sintezele „A History of Romania” (1995); „Istoria României. Transilvania” (vol. I, 1997); „Patrimoniul natural şi cultural al României. Munţii Apuseni” (2006); „Silviu Dragomir şi dosarul Diplomei Cavalerilor Ioaniţi” (2009); „Un italian la Bucureşti: Luigi Cazzavillan (1852-1903)” (2011); „Tradiţie şi inovaţie în învăţământul agricol din Transilvania. Istoria Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, vol. I – De la începuturi până în 1945” (2015) şi unul dintre coordonatorii lucrării „O istorie a românilor” (1998, apărută în mai multe limbi).

Pentru activitatea sa de cercetător, în principal, a istoriei medievale româneşti, i-au fost decernate numeroase premii, diplome, medalii, ordine: Premiul „George Bariţiu” al Academiei Române (1991), Ordinul de Onoare din partea Preşedintelui Republicii Moldova (2010), Premiul de excelenţă al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (2011), Medalia ‘„Crucea Transilvană” din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului (2014), Comandor al Ordinului Militar de România (2014), Medalia „Crucea Şaguniană pentru laici” din partea Mitropoliei Ardealului (2015), Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române (2015), Medalia „Crucea Nordului pentru mireni” din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord (2016), Ordinul „Palmes Academiques” în grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016), Ordinul „Steaua Italiei”, în grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016).

În 2010, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea Preşedintelui Românei, iar în 2015 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Este membru corespondent al Academiei Române din 29 noiembrie 2001 şi membru titular din 2010. La 5 aprilie 2018, a fost ales în calitatea de preşedinte al Academiei Române, calitate pe care o deține și în prezent.

De asemenea, istoricul Ioan Aurel Pop este membru în numeroase instituţii naţionale şi internaţionale: membru al Comisiei de istorie a relaţiilor internaţionale din cadrul Comitetului Internaţional de Stiinţe Istorice, Milano (din 1990); membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, Litere şi Arte, Paris (din 1999); membru al Institutului pentru Întâlniri Internaţionale din Gorizia (din 2005); membru al „Ateneo Veneto” (din 2005); membru în Comitetul ştiinţific al Institutului pentru cercetări de istorie socială şi religioasă din Vicenza, Italia (din 2006); membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Artă, Salzburg (din 2013); membru al International and Adult Continuing Education (IACE) Hall of Fame (din 2013); membru în Colegiul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (2013); membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2015); membru titular al Accademia Nazionale Virgiliana din Mantova (2015); membru titular cu drept de vot în Comitetul de monitorizare a Programului Operaţional Regional (POR) (2014-2020; 2015).

Este Doctor Honoris Causa al universităţilor din Alba Iulia, Timişoara, Oradea, Cahul, Galaţi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Stat din Chişinău, Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă”’ din Chişinău, Universitatea ”Petru Maior” din Târgu Mureş.

Este director al Revistei „Transylvanian Review” (din 1994) a Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române (cotată Thomson Reuters-ISI); membru în colectivul de redacţie al revistei „Promemoria”, revista Institutului de Istorie Socială; preşedinte al colectivului de redacţie al revistei ”Articles. Creative Research and Art”, Haifa, Israel; membru în colegiul editorial al Revistei de Politica Ştiinţei şi Scientometrie; membru în Consiliul ştiinţific al „Magazin istoric”; membru în colegiul de redacţie al revistei „Memoriile Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie”; membru în colegiul ştiinţific al revistei „Analele Universităţii ‘Ovidius’ din Constanţa – Seria Istorie”; membru în colegiul de redacţie al revistei „Academica” a Academiei Române; membru în colegiul de redacţie al revistei „Zagreb”; membru al Comitetului Ştiinţific de Onoare al Colecţiei „Corpus membranarum Capuanarum”, publicată de Edizioni Scientifiche Italiane şi Edizioni Palladio; membru în comitetul de onoare permanent al Anuarului Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia; membru în consiliul ştiinţific al Anuarului Arhivelor Mureşene; membru în colegiul de redacţie al revistei „Akademos”.