Legendele dacilor și romanilor puse în scenă la DAC FEST 2021 în județul Hunedoara

O impresionantă paradă a costumelor antice, purtate de străvechii daci și de cuceritorii romani, desfășurată pe străzile orașului Simeria, a deschis seria celor două zile de festival antic programat să se desfășoare în județul Hunedoara, la Măgura Uroiului. Ajuns la cea de-a XI-a ediție, DAC FEST programează o suită întreagă de evenimente, de la ritualuri dacice şi romane, demonstraţii de lupte între gladiatori, dansuri, ceremonii, antrenamente militare, lecţii de tir cu arcul, ateliere de prelucrare a lemnului, de pielărie, olărit, ţesătorie sau fierărie, ba chiar și unul de gastronomie antică.

Toate acestea au loc, în zilele de 4 și 5 septembrie 2021 la Măgura Uroiului, un festival cu tematică istorică, menit să pună în valoare moștenirea culturală a dacilor și romanilor, a căror prezență pe aceste meleaguri este cel mai puternic evidențiată în județul Hunedoara. Organizat de Consiliul județean Hunedoara, în parteneriat cu Direcția Generală de Administrare a Monumentelor și de promovare a Turismului din județul Hunedoara și Primăria orașului Simeria, evenimentul se bucură de prezența unor participanți recunoscuți la nivel național și internațional pentru activitățile de reenactment antic, dintre care amintim: Romanitas (din Italia), Legio I Italica (din Bulgaria), Savaria Legio XV Apollinaris (din Ungaria), Terra Dacia Aeterna (din Cluj Napoca), Legiunea a XIII-a Gemina (din Alba Iulia), Omnis Barbaria (din Baia Mare), Historia Renascita (din Pitești) sau Amicii Muzeului (din Zalău).

Membrii acestora, îmbrăcați în frumoase costume antice de daci și romani, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai Consiliului județean Hunedoara, au defilat cu torțe aprinse în mâini pe străzile din Simeria, în deschiderea celor două zile de festival. Între aceștia s-a numărat și președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor. ”Parada costumelor antice antice, care a deschis cea de-a XI-a ediție a Festivalului DacFest a fost un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. m fost impresionat de interesul manifestat de public pentru acest eveniment unic prin care, făcând apel la istoria noastră, reușim să atragem mii de oameni să participe la acest festival unic în țara noastră”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram a îmbrăcat costumul dacic, în cinstea acestui eveniment: ”Am trăit cu emoție, alături de sute de hunedoreni, momentul de debut al acestui festival. Iar să îmbrac „costumul” dacilor a fost o onoare și o mândrie, pentru că poporul dac a fost demn și curajos, așa cum trebuie să fim toți, în fiecare zi. Unic în România prin amploare și tematică, cred că festivalul de la Măgura Uroiului a devenit deja atracția principală pentru cei care vor sa descopere tainele lumii antice și să descopere, în același timp, vestigiile dacice și romane de pe teritoriul județului Hunedoara”, a declarat Costel Avram.

În programul DAC FEST 2021, timp de două zile au avut loc momente speciale de reenactment antic, de la reconstituiri ale unor bătălii, ritualuri antice, lupte de gladiatori și ateliere meșteșugărești și gastronomice specifice celor două popoare antice.