TVA-ul pentru lemnele de foc ar putea SCĂDEA de la 19% la 5%: VICTORIE în Senat

Senatul a adoptat luni, în unanimitate (128 de voturi „pentru”), propunerea legislativă a PSD de modificare a articolului 291 din Codul fiscal, prin care taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru lemnele de foc se reduce de la 19% la 5%. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, arată Agerpres.

Senatorul PSD Radu Oprea, unul dintre iniţiatori, a afirmat că actul normativ vine în ajutorul populaţiei din mediul rural care foloseşte în proporţie de 85% combustibil lemnos pentru încălzirea pe timpul iernii.

Un amendament adoptat în Comisia de buget a Senatului şi însuşit luni de plen prevede ca actul normativ să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2021, nu la 1 iunie 2022, cum era prevăzut în forma iniţială a proiectului.

„Intrarea în vigoare să fie 1 noiembrie anul acesta, pentru ca cei care se încălzesc cu lemne de foc să beneficieze de această scădere a preţului lemnelor de foc în această iarnă. Impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, estimat atât de noi (iniţiatorii – n.r.), cât şi de Ministerul Finanţelor Publice. Acest proiect a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure. (…) Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta”, a argumentat Radu Oprea.

Ministerul Finanţelor Publice nu susţine această iniţiativă legislativă.

Sursa: stiripesurse.ro