Etapele dezvoltării sloturilor online

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de când compania compania Sittman and Pitt din New York a creat prima mașină mecanică de tip slot. Inițial, jocul a fost inspirat de poker. Jocul mecanic avea cinci tamburi și pe fiecare erau câte 10 fețe ce reprezentau cărțile de joc. Câștigurile erau oferite în funcție de rezultatul afișat de imaginile celor cinci tamburi și reprezentau mâinile câștigătoare din poker. Mașinăria nu oferea plăți automate, iar câștigătorii primeau traburui și băuturi gratuite.

În 1895, Charles Fey, din California, a creat un slot machine îmbunătățit, care știa să facă și plăți. Acesta avea trei role și cinci simboluri.

În 1976, o companie din Las Vegas a fabricat primul slot video, un predecesor al sloturilor online din zilele noastre, atât de populare în prezent.

Jocurile de tip păcănelele au ajuns să fie extrem de populare  și le regăsim în toate cazinourile clasice și online. Sloturile au câștigat în popularitate prin modul simplu de practicare, ceea ce le face foarte atractive pentru majoritatea practicanților, în special a amatorilor de jocuri.

Conform unor studii, în 2017 piața cazinourilor online valora 45.8 miliarde de dolari, iar estimările arată că va ajunge la 94.4 miliarde de dolari până în 2024. O mare parte din venituri este asigurată de sloturi.

Oricine poate apăsa un buton sau trage de o manetă pentru a pune în mișcare mecanismul. Rezultatul este afișat instant pe ecran, totul fiind lăsat în voia hazardului.

La popularitatea acestor jocuri au contribuit foarte mult și modul în care sunt concepute, tematică, muzica, designeul, tot ecosistemul dezvoltat în jurul acestora. Treptat s-a trecut de la jocurile mecanice, la cele electronice, ca apoi să se treacă la cele video online.

Odată cu depășirea barierelor fizice și tehnologice, marii producători de jocuri de tip slot au avut mână liberă în inovare și dezvoltare a acestei industrii. Se spune că există peste 100 de producători de sloturi în lume, care au reușit să genereze peste 2000 de tipuri diferite de jocuri și teme.

Procesul de realizare a unui joc de tip slot cuprinde șase etape: cercetarea pieței, conceptualizarea, dezvoltarea, testarea, promovarea și lansarea jocului.

Brainstorming-ul reprezintă prima etapă în realizarea unui slot. În această etapă se stabilesc tipul jocului, conceptul temei și mecanismele de joc în raport cu publicul țintă. În această fază participă un grup mare de oameni, din diferite departamente, de la designeri de jocuri, programatori, dezvoltatori de servere, dar și echipa de marketing și managementul produselor. Aceștia pot veni cu idei ce pot fi puse cap la cap precum piesele unui puzzle și astfel să rezulte un plan de producție. Este un proces lung de la idee la produsul finit, care poate dura și un an.

Conceptele de bază, cum ar fi tipul de joc – slot cu fructe, slot clasic, slot în stil Vegas –  vor determina apoi întreaga cronologie a producției reale a jocului.

Odată ce planul de producție și tipul slotului au fost stabilite, trecem la conceptualizare. În această etapă, echipele creative au libertatea deplină de a-și exprima ideile. Conceptele și temele vor fi stabilite în funcție de capacitatea dezvoltatorului. Nume precum NetEnt, Microgaming, Yggdrasil Gaming, Section 8 Studious sau Quickspin, care se numără printre producătorii de top de sloturi, se mândresc cu un portofoliu extins de jocuri care include diverse teme. 888 casino este unul dintre site-urile online de top din România, care are un portofoliu uimitor de sloturi, iar unele dintre aceste jocuri pot fi găsite exclusiv în acest cazino, deoarece sunt dezvoltate de Secțiunea 8 Studious (dezvoltatorii lor de jocuri interne). În general, acest operator a demonstrat capacitatea de a dezvolta noi jocuri uimitoare pentru a se asigura că jucătorii se vor bucura de online slots lor interesante.

Brandurile menționate mai sus sunt recunoscute în industrie ca revoluționari ai jocurilor de tip slots, iar alți jucători le urmeză ideile lor conceptuale. Aceste studiouri au reușit să colaboreze cu nume mari din sectorul de muzică, filme, TV și au realizat jocuri cu tematici desprinse din Jurassic Park sau universul Marvel.

A treia etapă se referă la dezvoltarea slotului. Elementele conceptuale vor fi analizate pas cu pas, astfel încât jocul să poată fi realizat din punct de vedere mecanic.

Începând de la transpunerea ideilor creative în vizualuri și trecerea lor la realizarea nucleul central, dezvoltatorii trebuie să asambleze multe piese diferite. Stabilirea interfeței și aspectul jocului implică valorificarea forței de muncă din spatele diferitelor departamente, care vor trebui să funcționeze în paralel. Grafica trebuie, de asemenea, să fie sincronizată cu audio, care este locul în care jocul prinde ”viață”. Se fac randările 3D, se aleg sunetele, culorile și se stabilește tema finală.

În prezent, marii producători folosesc limbajul de programare HTML5, acesta având numeroase avantaje, principalul fiind acela de a permite jocului să funcționeze pe mai multe platforme – mobile, desktop.

O altă etapă importantă este testarea. Un departament de dezvoltare va efectua testele interne pentru a se asigura că toate elementele jocului funcționează conform planului. Se testează generatorul de numere aleatorii (RNG). RNG este un sistem complet digitalizat care asigură că toate jocurile de cazino – și nu numai sloturile – afișează rezultate cât se poate de aleatorii. Autoritățile de conformitate și organismele de reglementare vor efectua apoi o ultimă verificare pentru a valida sistemul și pentru a acorda licența de funcționare a jocului.

Este testată și Return to Player (RTP), adică volatilitatea sloturilor. Volatilitatea sloturilor sunt un factor cheie, care sunt stabilite chiar de la faza de început. Astfel, se pot identifica trei tipuri de sloturi: jocuri cu volatilitate scăzută; jocuri cu volatilitate medie și jocuri cu volatilitate ridicată. Cel din urmă oferă cele mai profitabile plăți și cele mai mari jackpoturi.

După realizarea jocului, urmează promovarea. Această etapă este foarte importantă pentru că de ea depinde succesul jocului în rândul cazinourilor și jucătorilor. Se anunță jocul prin comunicate de presă, se obțin recenzii pe site-urile de specialitate, se implementează strategii de bonusuri și jackpoturi împreună cu cazinourile etc. Pot fi jackpoturi zilnice, pot fi bonusuri la depunere sau cu rotiri gratuite pentru familiarizarea jucătorilor cu noul produs. Se pot organiza tombole și se vor oferi premii importante în bani, toate acestea având ca rol atragerea noi jucători.

După cum se poate observa, fiecare etapă de dezvoltare unui joc este foarte importantă. Echipele de producție au lucrat zile și chiar săptămâni întregi la fiecare etapă pentru a rezulta un slot de succes. Trebuie bifate toate etapele procesului de dezvoltare, dar chiar și așa nu există garanția că produsul finit va avea un succes impresionant.

La final, studiourile de producție mai au un singur lucru de făcut, acela de a elibera jocul în online și să-l lase să-și găsească proprii adepți.