Perspective concrete pentru Valea Jiului

Joi, la Vulcan, în prezența reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională Vest, a avut loc ședința constitutivă a Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului.
Pasul important făcut astăzi de membrii asociației va sta la baza atragerii de fonduri nerambursabile în scopul realizării tranziției energetice a acestei regiuni. Consiliul Județean Hunedoara a fost reprezentat de președintele Laurențiu Nistor și administratorul public Costel Avram.
„Județul Hunedoara este singurul din România care are două Investiții Teritoriale Integrate: una pentru Valea Jiului și alta pentru Munții Apuseni. În ceea ce privește Valea Jiului, ne-am concentrat eforturile pentru ca, împreună cu unitățile administrativ teritoriale, cu mediul universitar și cu societatea civilă reprezentată de organizațiile neguvernamentale, să punem bazele unei tranziții corecte pentru această zonă. Au fost identificate cele mai eficiente mijloace de suport în vederea pregătirii localităților din Valea Jiului pentru accesarea oportunităților de finanțare și, un pas important, astăzi au fost puse bazele Asociației care va gestiona implementarea acestui proiect. Am încredere în viitorul Văii Jiului și în potențialul de dezvoltare al acestei părți a județului Hunedoara”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
În funcția de președinte al Asociației a fost ales prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, rector al Universității din Petroșani. Cele două funcții de vicepreședinte sunt ocupate de Maria Răducanu (Primăria Municipiului Vulcan) și Mihai Danciu (din partea ONG, Asociația Urban Lab Valea Jiului), iar fiecare unitate administrativ teritorială are câte un reprezentant în comitetul director. De asemenea, a fost aprobat și Statutul asociației.
Pentru perioada de programare 2021-2027, localitățile din Valea Jiului vor beneficia de finanțare din Fondurile de Coeziune ale Uniunii Europene, prin intermediul instrumentului ITI Valea Jiului.
ITI este un proiect negociat cu Comisia Europeană  pentru a oferi locuitorilor din Valea Jiului perspective concrete.