Mini-trenuleț de mină, în sensul giratoriu de la intrarea în orașul Petrila

Un nou element reprezentativ, menit să amintească trecătorilor care vin ori care străbat Valea Jiului că aceasta a fost, este și rămâne o regiune minieră, a fost așezat la intrarea în Petroșani dinspre Deva, mai exact în sensul giratoriu de la intersecția DN66 cu drumul de acces către orașul Petrila. Aici a fost instalată, în aceste zile, o machetă a unui mini-trenuleț de mină. Ansamblul cuprinde o miniatură a unei locomotive miniere, a unui vagonet de mină și a unui vagonet transportor care transportă stâlpi hidraulici.

Întregul ansamblu a fost realizat chiar de către mineri, respectiv de minerii de la EM Lonea, care au avut de altfel și inițiativa de a marca astfel, într-un loc public de maximă vizibilitate, un nou reper al activităților care au condus la dezvoltarea acestei regiuni. Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune că povestea a început în urmă cu câteva luni, după un dialog cu conducerea Minei Lonea și a CEH. ”În urmă cu câteva luni am avut o discuție cu conducerea EM Lonea și a Complexului Energetic Hunedoara, care mi-au propus să construiască o machetă a unei locomotive, simbol pentru minerit, urmând ca aceasta să fie amplasată în orașul Petrila. Desigur că ideea mi s-a părut foarte bună, doar că am considerat că amplasamentul acestei machete trebuie să fie într-o zonă foarte vizibilă, atât pentru orașul Petrila cât și pentru Valea Jiului. Am avut o discuție cu primarul municipiului Petroșani și am cerut acordul ca această machetă reprezentativă să fie amplasată în noul sens giratoriu de la Dărănești, poarta de intrare spre orașul Petrila, dar și spre Petroșani și Valea Jiului. Pe considerentul că în orașul Petrila a funcționat Mina Petrila și funcționează Mina Lonea, am considerat că este reprezentativ ca pe această locomotivă să fie inscripționat numele acestor exploatări miniere. Le mulțumesc celor trei muncitori de la EM Lonea care au executat această machetă, ajunsă de-acum la loc de cinste pentru noi, petrilenii și pentru întreaga Vale a Jiului”, a declarat primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Poate că, încet-încet, mineritul devine tot mai mult parte din istoria Văii Jiului și din ce în ce mai puțin parte din viața economică și socială locală, însă oamenii acestor locuri își doresc, în mod firesc, să păstreze amintirea acestui domeniu care a condus la dezvoltarea întregii regiuni. În acest context se înscriu și astfel de inițiative, menite să aducă în atenția oamenilor elemente definitorii ale mineritului.

Felicitări, inițiatorilor și realizatorilor acestui frumos ansamblu care a devenit deja un alt element vizual deosebit de apreciat în Valea Jiului.