Fasole cu ciolan afumat

Ingrediente fasole cu ciolan afumat:

  • 500 g fasole uscată cu bob mediu
  • Un ciolan afumat de până într-un kilogram
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac rădăcină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ardei capia
  • 2-3 căței de usturoi
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de mărar
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 lingură de cimbru proaspăt sau jumătate de uscat
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare fasole cu ciolan afumat / rețetă tradițională de familie:

Lăsăm fasolea la înmuiat peste noapte.

A doua zi, schimbăm apa o punem la fiert într-o oală încăpătoare cu apă rece.

La primul clocot schimbăm apa, dar de această dată cu apa clocotită și o punem din nou la fier la foc molcom, alături de ciolan.

Legumele le curățăm, ceapa, ardeiul și usturoiul le tocăm mărunt, zarzavaturile felii, pe care le punem la călit în ulei de floarea soarelui cu sare la foc mic pentru 20 de minute.

După ce ciolanul a fiert îl scoatem afară și îl tăiem felii sau bucăți mai măricele, dupa care îl punem înapoi alături de legume, pasta de tomate, cimbrul, piper și mărarul tocat mărunt în fasole, fierbem în continuare până se leagă sosul.

Adăugăm ciolanul tăiat felii sau bucăți mai măricele, continuăm să gătim pentru încă 10 minute la foc mic, ca să se combine gusturile.

 

Servim alături de o salată de varză, murături sau castraveți murați.

Simplu, gustos și sănătos! Spor la treabă și poftă bună!