Lumea artelor hunedorene se desparte de încă un om deosebit: Horia Gherghina

Iubitorii de artă din municipiul Hunedoara, dar și reprezentanții administrației locale de aici deplâng dispariţia prematură a lui Horia Trăian Gherghina, un om care a iubit oamenii, arta, ideea de „mai bine pentru toată lumea” şi, în egală măsură, oraşul său.

Horia Gherghina s-a născut pe 22 decembrie 1954 la Făget. Familia lui s-a mutat în Hunedoara pe când el avea doar doi ani. De mic a avut înclinaţii spre artă. Ar fi dorit să devină, mai întâi, muzician, fiind atras de pian, în special. Condiţiile materiale ale acelor vremuri nu permiteau familiei să îi cumpere un astfel de instrument, aşa că s-a „refugiat” în desen şi pictură.

În 1973 a fost admis ca student al Institutului „Ion Andreescu” – Facultatea de Design Industrial – Proiectare, absolvind în 1978. După absolvire a lucrat ca inginer proiectant în mai multe societăţi de stat. Începând din 1986 s-a dedicat construcţiei, restaurării şi consolidării mai multor clădiri de cult din România. Unul dintre proiectele sale de suflet a fost cel de consolidare şi restaurare a Catedralei Ortodoxe din Ghelari. După 1990 a devenit antreprenor, deţinând, până în 2008 o firmă de construcţii.

După ce a renunţat la antreprenoriat, între 2008 şi 2014 a activat ca inspector de specialitate în cadrul Serviciului de Urbanism al Primăriei municipiului Hunedoara, iar în perioada 2018 – 2019 – consilier pe probleme de cultură în Cabinetul primarului. În 2020 a devenit consilier local al municipiului Hunedoara, fiind ales pe lista PSD.

Nu a renunţat însă nicicând la artă fiind autorul mai multor lucrări de pictură, arhitectură şi chiar sculptură. Abia în 2013 a „îndrăznit” să vină în faţa publicului cu o expoziţie personală: aproximativ 100 de lucrări foarte valoroase. Au urmat zeci de expoziţii, personale şi de grup, în ţară şi în străinătate.

În ultimii 10 ani s-a implicat şi mai mult în viaţa culturală a municipiului Hunedoara, fiind unul dintre cei mai activi membri ai filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici din România. În acelaşi timp a fost şi mentorul a zeci de tineri artişti plastici, pe mulţi ajutându-i să se pregătească pentru examene de admitere la facultăţi de arte. În paralel a contribuit din plin la estetica şi, implicit, reuşita mai multor proiecte importante, inclusiv proiecte derulate de Primăria Hunedoara. Pietonala Corvin şi Casa de Cultură sunt doar două exemple.

„Horia Gherghina a fost un adevărat profesionist şi un prieten cum rar poţi avea. Îi datorez mult, pentru sprijinul acordat mie, ca primar, dar şi oraşului. A fost omul la talentul căruia apelam ori de câte ori doream să concepem sau să îmbunătăţim din punct de vedere estetic vreun proiect important al municipalităţii. Nu a fost ocazie în care să spună „nu vă pot ajuta”. Un om care a iubit mult Hunedoara şi hunedorenii. Era o persoană care reuşea să te lumineze cu simpla sa prezenţă şi câteva vorbe, cu felul său de a fi. Mi-e foarte greu să vorbesc de el la trecut. O să ne lipsească foarte mult”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Dacă n-ar fi fost artist plastic, i-ar fi plăcut să proiecteze nave, după cum mărturisea într-o înregistrare video recentă. „Marea e ca viaţa, te ridici pe un val şi vezi orizontul. Apoi te duci în jos şi orizontul tău s-a îngustat. Mai vezi doar călcâiele lui Dumnezeu şi te rogi la el să te mai ridice o dată” spune Horia Gherghina, în timp ce lucra la un tablou de mari dimensiuni, donat municipalităţii.