Ziua Culturii Naționale, marcată la Teatrul din Petroșani cu un spectacol pe textul celui mai jucat dramaturg român din Europa

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Dramatic Ion.D.Sîrbu din Petroșani a pregătit o seamă de surprize pentru iubitorii de teatru din Valea Jiului. Una dintre acestea este revenirea, pe scena de la Petroșani a unui excepțional spectacol pe un text semnat de Matei Vișniec, dramaturgul cel mai jucat pe scena artistică europeană, ale cărui piese piesele de teatru sunt jucate în peste 50 de ţări și traduse în peste 20 de limbi.

Iubitorii de teatru din Valea Jiului sunt astfel invitați sâmbătă, 15 ianuarie și duminică, 16 ianuarie 2022, de la orele 18:00 să vizioneze spectacolul intitulat “Despre sexul femeii, câmp de luptă în războiul din Bosnia“, de Matei Vișniec, în viziunea regizorală a lui Muriel Iakab-Manea.

Spectacolul “Despre sexul femeii, câmp de luptă în războiul din Bosnia“, de Matei Vișniec a fost produs în 2013 de Teatrul Dramatic ”Ion.D.Sîrbu” din Petroșani, a fost apoi refăcut de aceeași regizoare Muriel Manea Iakab la Teatrul Național Aureliu Manea din Turda, în anul 2018, și se joacă din nou pe scena din Petroșani după 8 ani, în aceeași formulă în care a fost produs inițial. Beneficiind de regia aceleiași Muriel Manea Jakab, de scenografia minimalist imaginată de către Eliza Labancz, publicul din Valea Jiului are ocazia să le revadă împreună pe scenă pe cele două talentate actrițe ce fac parte din distribuția spectacolului, Irina Bodea-Radu și Bianca Holobuț, aceasta din urmă revenind pe scena artistică de la Petroșani după câțiva ani în care și-a desfășurat activitatea în principal în Franța, la Paris.

Spectacolul a fost construit în maniera teatrului laborator, manieră în care regizorul spectacolului lucrează în general, iar el a avut de-a lungul timpului, ecouri puternice, atât la nivel național, cât și internațional, jucându-se ca producție a teatrului din Petroșani, la Viena la teatrul Pygmalion și la Roma în cadrul Festivalului TeatROmania, în 2014. Cronicarul Mircea Morariu, aprecia într-o cronică din Adevărul, imediat după premiera din 2013 că: “Neîndoielnic, Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia e un spectacol bun. Bine gândit, bine aşezat (…) Şi e un indiciu că da, la Petroşani nu se mai prea face minerit, că, da, la Petroşani echipa de fotbal Jiul e doar o amintire, însă teatru încă se face.”

Spectacolul prezintă urmele pe care războiul le lasă în umanitate și le aduce în prim plan pe cele două personaje – Dorra, o refugiată de război bosniacă rămasă însărcinată în urma unui viol care devenise o formă de blitzkrieg (atac neașteptat -n.r.) și Kate, psihiatra americană marcată la rândul ei profund de ororile gropilor comune, acțiunea desfășurându-se într-un centru medical al NATO din Germania, unde fiecare încerca de fapt să se regăsească cu adevărat pe sine.

În opinia regizorului Muriel Iakab-Manea, acest spectacol reprezintă o oglindă în care fiecare dintre spectatori e invitat să privească pentru o oră și șapte minute: „Omul trebuie să își conștientizeze existența pe acest pământ și să o transforme prin cultură, prin iubire, prin artă. Nu poți face teatru dacă nu iubești omul. Nu poți face un teatru oglindă, un teatru terapie. Fac spectacole pentru oameni, pentru că teatrul e ca o terapie, atâta timp cât este făcut cu încredere, cu dăruire, cu dorința de a atinge cele mai fragile, sensibile și poate chiar interzise puncte ale ființei, ale Universului; fiecare își creează o aură și un univers prin propriile sale gânduri. Fiecare spectator are povestea lui. În clipa în care el stă pe scaun și tu îi oferi oglinda în care el se recunoaște, îi oferi un deznodământ și poate eliberarea. De asta publicul are nevoie de o oglindă cât mai corect formată. Nu poți minți spectatorul. E foarte interesant cum pentru mulți, teatrul înseamnă deformarea adevărului, când el de fapt, expune adevăruri absolute atât timp cât le expune corect“,   spune Muriel Iakab-Manea

Fără îndoială, în contextul socio-politic de la nivel global, în contextul tensiunilor de la momentul actual din Bosnia, spectacolul ce va avea două reprezentații în weekend la Teatrul din Petroșani, rămâne unul de actualitate.

Prețul biletului este de 25 RON, iar locurile sunt limitate! Organizatorii avertizează totodată că, având în vedere noile măsuri anti-COVID, accesul în sala de spectacole este permis la 30% din capacitatea sălii și doar celor care dețin: certificat verde, rezultat negativ al unui test antigen rapid sau PCR. Sunt exceptați de la această obligație copii sub 12 ani. Masca la interior este obligatorie!

La cele două reprezentații va fi prezentă o urnă pentru cazul umanitar „Alături de Rebeca”, unde cei care doresc vor putea face donații pentru micuță.

Dincolo de aceste eveniment artistic special, echipa Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” oferă publicului, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în ziua de 15 ianuarie 2021, în mediul online, pe pagina de Facebook a instituției, un recital de poezie eminesciană, artiștii din Petroșani omagiindu-l în acest fel și pe marele poet național.