Legea pensiilor 2022: Poziția OFICIALĂ a Guvernului privind modificarea vârstei de pensionare la 70 de ani

Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Muncii, Marius Budăi, au făcut miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, o serie de declaraţii privind asumarea răspunderii Executivului pe tema prelungirii vârstei de pensionare la 70 de ani, aşa cum s-a vehiculat în ultima perioadă:

Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul Guvernului vizavi de prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani.

Nu este deloc adevărat, nici măcar nu am avut o discuţie la nivelul acesta şi din tot ceea ce ştim este vorba de o posibilitate dacă cineva doreşte să rămână în activitate. Guvernul nu a discutat şi nu poate să îşi asume răspunderea pe un astfel de demers”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, citat de ziarul adevărul.

„Aşa este. Nici în Coaliţie, nici în Guvern nu am avut această discuţie. Posibilitatea ca o persoană să rămână în câmpul muncii este şi acum în lege. Există şi o bonificaţie, dacă rămâne doar în serviciu şi nu încasează pensia. Putem discuta dacă mărim acea bonificaţie sau să vedem în această reformă a pensiilor pe care trebuie să lucrăm alte prevevederi. Dar în acest momen şi din cauza ca speranţa de viaţa este scăzută în România, mult sub media UE. Nu susţinem acest proiect”, a declarat Budăi.

Concret, a precizat din nou premierul, discuţiile purtate recent vizau neasumarea guvernamentală a proiectului de prelungire a vârstei de pensionare la 70 de ani. Anterior, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu opera, amintise pe pagina sa de Facebook că speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani la nivel european, potrivit datelor oficiale ale Eurostat, constatându-se că în România aceasta este şi mai mică, ceea ce face aproape imposibilă creşterea vârstei de pensionare.

„De ce nu poate creşte vârsta de pensionare în România. Prima ştire şocantă este că anul trecut speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat. Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranţa de viaţă sănătoasă, un indicator ce vorbeşte despre calitatea vieţii în ultimii ani (cât de sănătos eşti)”, spune purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea.

Senatorul arată că, „în România, un bărbat ajuns la pensie mai trăieşte sănătos 6 ani şi jumătate, în Germania (vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni) dar durata de viaţă sănătoasă este de 11 ani şi jumătate. În Spania 12 ani şi jumătate, iar în Polonia 8, iar la femei, vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din ţările Europei Centrală şi de Est, dar pensionarele trăiesc mai puţin sănătos comparativ cu celelalte ţări.

sursă: adevărul.ro