Transformatoare toroidale – ce sunt, tipuri de transformatoare toroidale și avantaje

Transformatoarele toroidale sunt utilizate în diferite aplicații electronice pentru creșterea sau scăderea tensiunii electrice. În funcție de industrie și domenii, se utilizează anumite transformatoare toroidale. Fiind flexibile, eficiente și beneficiind de dimensiuni reduse, transformatoarele toroidale sunt utilizate în domenii numeroase, printre care industria medicală, muzicală sau industria telecomunicațiilor.

Ce sunt transformatoarele toroidale?

Un transformator este partea care furnizează energie tuturor dispozitivelor electronice. Transformatoarele toroidale sunt componente electronice pasive, constând dintr-un miez sub forma unui inel circular, în jurul căruia sunt înfășurate bobinele.

Transformatoarele toroidale garantează calitate și siguranță, fiind mai mici, mai ușoare și mai eficiente, comparativ cu transformatoarele convenționale.

Tipuri de transformatoare toroidale

Transformatoarele toroidale sunt confecționate într-o gamă largă de modele, în funcție de putere, tensiunea primară sau secundară, diametru, masă și terminale și sunt folosite pe o scară largă de aplicații electrice, cu precădere în industria muzicală, medicală și a telecomunicațiilor.

Ținând cont de aceste caracteristici, regăsim transformatoare monofazate și trifazate, fiecare model rulând sarcini de tensiune diferite, în funcție de folosință, transformatoare de 10 V sau transformator 12v, acesta din urmă fiind și cel mai des utilizat, transformator de 15V, dar și modele ce ajung până la puteri nominale de 2,5kVA. Diferite modele vin echipate cu sisteme de pornite soft și protecții termice, pentru o eficiență mai bună.

Achiziționați transformatoare toridale care se adaptează nevoilor proprii, indiferent că aveți nevoie de ele pentru sisteme de sunet, de iluminat, surse de alimentare, televizoare, amplificatoare, invertoare. Căutați mai multe componente electrice de înaltă calitate? Vizitați tme.eu unde puteți alege dintre cele peste 500 000 de produse disponibile.

Avantajele transformatoarelor toroidale 12v

Alegerea utilizării transformatoarelor toroidale în industrii precum medicina, industria muzicală sau telecomunicații, este oferită de numeroasele avantaje pe care transformatoarele toroidale le oferă.

Transformatoarele toridale sunt mici, ușoare, oferă un zgomot redus și o interferență electromagnetică scăzută. Emit câmpuri electromagnetice radiate foarte scăzute în comparație cu alte transformatoare, fiind cea mai bună alegere pentru sistemele sensibile din domeniul medical sau amplificatoarele de nivel scăzut. Proiectarea lor este simplificată comparativ cu modelele convenționale, iar dimensiunea mică se potrivește nevoilor produselor electronice din prezent.

Miezul transformatorului, din bandă de oțel învelită strâns, va spori creșterea și contracția câmpurilor magnetice, permițându-le stimularea tensiunii în bobina secundară.

Datorită designului, transformatoarele toroidale sunt ușor de montat. Acestea necesită montarea unui singur șurub central, fapt ce va duce la reducerea timpului de asamblare.

Transformatoarele toroidale s-au dovedit în ultimii ani a fi printre cele mai dezvoltate și eficiente, fiind mult mai rentabile comparativ cu alte transformatoare conveționale. Acestea trebuie alese în funcție de locul în care urmează să fie instalate, tensiunea de intrare și tipul aplicațiilor.