Pledoarie pentru artă și artiști, de Ziua Națională a Artei, din partea curatorilor Galeriei Naționale de Artă ”Forma” din Deva

Marcată în fiecare an în data de 15 aprilie, Ziua Mondială a Artei constituie un necesar semn de recunoaștere a contribuției artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Pentru prima dată, această zi a fost sărbătorită în anul 2012, la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, o organizaţie nonguvernamentală care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti din mai multe domenii creative.

Această dată a fost aleasă în memoria genialului artist italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un vizionar în lumea artelor.

În județul Hunedoara, unul în care arta este așezată pe cuvenitul său piedestal, cele mai variate forme de exprimare artistică se regăsesc, în mod frecvent, pe simezele galeriilor publice de artă din Deva, Hunedoara sau Lupeni. În rândul acestora, Galeria Națională de Artă FORMA din Deva are misiunea de a asigura un spațiu de promovare a artiștilor și a libertății artistice, un mediu prielnic schimbului de cunoștințe și dialogului, facilitând accesul publicului larg la numeroase expoziții de artă din cele mai diverse domenii: pictură, tapiserie, sculptură și așa mai departe.

Aceasta a fost modernizată recent, în cadrul unui proiect realizat de Consiliul județean Hunedoara și în prezent se află în administrarea Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) a județului Hunedoara, în parteneriat cu Filiala județeană Hunedoara a Uniunii Artiștilor Plastici. Aici au loc, permanent, într-o succesiune rapidă, evenimentele cultural-artistice de anvergură care aduc în atenția publicului iubitor de artă, colecții impresionante ale unor artiști contemporani remarcabili. Intrarea în sălile galeriei de artă din Deva este gratuită.

”Exprimarea actului artistic îmbracă azi o multitudine de forme. În Grecia antică, arhitectura, pictura, sculptura, literatura, muzica și dansul jucau un rol important, exercitând o puternică influență asupra tuturor celorlalte culturi ale lumii. Arta stimulează creativitatea și diversitatea, contribuie la inovație și susține evoluția umanității. Prin artă, oamenii se conectează și se inspiră reciproc, chiar și în cele mai dificile perioade. De multe ori s-a spus că arta are puterea de a vindeca. Pentru a supraviețui, omenirea are nevoie și de artă. Mă bucur nespus că, datorită implicării Consiliului județean Hunedoara în susținerea evenimentelor expoziționale, dar și parteneriatului nostru cu Uniunea Artiștilor Plastici, Galeria de Artă ”Forma” este un reper al destinațiilor de cultură și artă din țara noastră, pe care vă invităm să-l vizitați ori de câte ori aveți ocazia. În egală măsură, profit de această sărbătoare internațională a artei, pentru a le transmite artiștilor hunedoreni admirația noastră și deschiderea totală în a-i sprijini pentru a-și putea aduce lucrările în cel mai titrat spațiu expozițional al județului Hunedoara”, a declarat Doinița Maria Bălănesc, șef serviciu în cadrul DGAMPT Hunedoara, responsabil în coordonarea activităților de la Galeria de artă ”Forma” din Deva.