Primăria Uricani a atras aproape 10 milioane de euro prin PNRR pentru reabilitarea altor 24 de blocuri de locuințe

Nu e loc de nici un dubiu asupra faptului că Primăria orașului Uricani, împreună cu municipalitatea din Petrila, reprezintă autoritățile locale din Valea Jiului care au reușit să implementeze cele mai multe proiecte de investiții cu bani europeni în ceea ce privește reabilitarea energetică și estetică a blocurilor de locuințe. Cele două autorități rămân lideri în acest domeniu investițional și în anii care urmează, fapt confirmat de numărul cel mai mare de proiecte admise și finanțări atribuite pentru proiecte similare, care au fost accesate în noul program european finanțat prin intermediul PNRR.

La Uricani, primarul Dănuț Buhăescu spune că nu mai puțin de 24 de blocuri de locuințe, îndeosebi din ”orașul vechi” dar și din cartierul Sterminos vor beneficia de astfel de investiții, după ce deja în aceleași zone din Uricani efectele programelor anterioare de reabilitare a blocurilor sunt deja vizibile și apreciate de toată lumea. ”Am reușit să depunem proiecte pentru așa-numitul program ”Valul Renovării” din Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) pentru un număr de 24 de blocuri, toate proiectele depuse fiind acceptate pentru finanțare pe fonduri europene. În total, vom avea la dispoziție aproape 10 milioane de euro pentru renovarea energetică. Vreau să le mulțumesc cetățenilor care au înțeles să se constituie în timp util în asociații de proprietari, aceasta fiind una din condițiile esențiale pentru a putea depune  cereri de finanțare pentru acest tip de investiții. La Uricani, vreau să vă spun că numai aceea care efectiv nu au vrut să beneficieze de această oportunitate, nu au fost incluși în acest program”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

La Uricani, în ”Valul Renovării” sunt cuprinse toate cele 24 de blocuri care au solicitat includerea în program, acestea fiind împărțite pe trei loturi, după cum urmează:

  1. Renovarea energetică a blocurilor situate pe str. Aleea Plopilor, Str. Aleea Trandafirilor, str. Revoluției și str. Republicii, unde vor fi reabilitate blocurile: 1 de le Aleea Plopilor, 1 de pe Aleea Trandafirilor, 1, 3 și 5 de pe str. Revoluției, 5, 9, 20, 26 de pe strada Republici. Pentru acest lot valoarea eligibilă a finanțării este de 20.678.648,05 lei fără TVA, corespondentul a peste 4,2 milioane de euro.
  1. Renovarea energetică a blocurilor situate în zona marginalizată 1 Mai, unde vor fi reabilitate blocurile 1, 2, D5, F7, F9, 8 și 13 de pe strada 1 Mai. Pentru acest lot valoarea eligibilă a finanțării este de 18.378.112,81 lei fără TVA, corespondentul a peste 3,7 milioane de euro.
  1. Renovarea energetică a blocurilor situate în zona marginalizată Aleea Jiului și Sterminos, unde vor fi reabilitate blocurile 1, 3, 5 de pe str. Aleea Jiului, respectiv 8, 14, 16, 18, 20 de pe strada Sterminos. Pentru acest lot valoarea eligibilă a finanțării este de 7.612.463,28 lei fără TVA, corespondentul a peste 1,5 milioane de euro.

”Este important de precizat și faptul că aceste blocuri vor avea parte, în comparație cu cele pe care deja am reușit să le modernizăm pe programele de eficientizare energetică anterioare, de o creștere a gradului de eficiență energetică de la 40% la 60%. Asta înseamnă că pe lângă utilizarea unor materiale de clasă energetică mai mare pentru termoizolarea blocurilor, vor fi realizate și o serie de lucrări precum reparații la nivelul la nivelul șarpantei, înlocuirea învelitorii;  reparații ale zonelor de tencuială degradate și refacerea finisajelor, înlocuirea tâmplăriei (ferestre, balcoane și uși) exterioare cu tâmplărie termoizolantă performantă; reparații asupra sistemului existent de jgheburi și burlane; reparații ale trotuarelor din jurul clădirilor; – achiziția și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice complet echipat + înlocuirea sistemului de iluminat din casa scării cu unul de tip LED,  instalarea de stații de încărcare pentru vehiculele electrice (cu putere peste 22 kW) cu două puncte de încărcare per stație la fiecare 2500 mp arie desfășurată renovată”, explică primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta spune că, pe lângă conlucrarea eficientă cu cetățenii, în accesarea acestor proiecte un rol determinant l-a avut întreaga echipă de proiecte și programe europene a Primăriei Orașului Uricani, coordonată de administratorul public Florena Markus, care a fost ”pe fază” la deschiderea sesiunii de depunere on-line a cererilor de finanțare, astfel încât toate proiectele să treacă cu succes de etapa depunerii cererii de finanțare. ”Vreau să remarc totodată că atât ghidurile de finanțare cât și platforma on-line de înscriere a proiectelor au fost coerente, clare, fără chițibușuri care să lase loc de-ntors pentru interpretarea vreunui funcționar din minister și vreau să felicit Guvernul pentru că a reușit să elaboreze, în sfârșit, o modalitate mult mai simplă și mult mai eficientă pentru accesarea de fonduri europene”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta speră acum că și procedurile de contractare în vederea implementării acestor proiecte vor fi simplificate și statul va găsi soluția pentru a face acest gen de lucrări atractive și pentru investitori, astfel încât ele să fie cât mai repede posibil puse în practică. Pentru orașul Uricani, odată cu finalizarea acestor investiții, imaginea tristă clădirilor dărăpănate va deveni istorie. Iar arhitectura vechilor blocuri de locuințe construite în secolul al XX-lea de Sovrom, va deveni un punct de atracție turistică pe harta orașului, după reabilitarea lor estetică, acestea constituind o arhitectură urbană tot mai rară în spațiul european.