“Însemne”, o operă de artă monumentală la Consiliul Județean Hunedoara

Multe din clădirile care adăpostesc în prezent sediul unor instituții publice, administrative sau economice din județul Hunedoara constituie nu doar repere arhitectonice care atrag atenția, ci adăpostesc pe holurile interioare sau chiar în spațiile funcționale, o serie de valoroase și deosebit de atractive opere de artă.

Din lista lungă a unor astfel de clădiri ne oprim astăzi asupra Palatului Administrativ din Deva, care găzduiește sediul Consiliului județean Hunedoara și cel al Instituției Prefectului județului Hunedoara. Dincolo de arhitectura clădirii, care atrage priviri admirative ale trecătorilor și, mai ales, turiștilor care trec prin centrul Devei, în interior aceasta aduce în atenția vizitatorilor câteva elemente artistice deosebite. Nu știu câți dintre cei care-și desfășoară zi de zi activitatea în cadrul instituțiilor amintite realizează că, chiar pe holul principal al clădirii unde se află casa scărilor, este expusă o lucrare de mari dimensiuni ale cărei însemne sunt nu doar deosebit de fascinante, ci au și o semnificație cu totul și cu totul specială. Întâmplător (sau poate nu !?) ne-a vorbit despre acest reper artistic din holul central al sediului CJH, administratorul public al județului, Costel Avram, acesta fiind un recunoscut iubitor de cultură și artă și, așa cum ne-am convins, și un bun cunoscător al ineditei expoziții din instituția la care lucrează.

”Mă bucur să vă pot spune că această lucrare, denumită “Însemne”, aparține artistei plastice Doina Reghiș Ionescu și a fost concepută special pentru acest spațiu, fiind totodată și lucrarea de doctorat a artistei. Lucrarea reprezintă într-un elegant stil metaforic istoria județului Hunedoara. Spirala aurie poartă pe ea însemne ușor de recunoscut, referitoare la civilizația preistorică de la Turdaș, la cea dacică, la perioada Daciei romane, la epoca medievală – se poate observa simbolul repetat al Corbului cu inel în cioc, blazonul familiei Corvinilor. Este impresionant și modul în care lumina dă mereu o altă personalitate lucrării, în funcție de anotimp, de perioadele diferite ale zilei sau de alternanța coloristică a cerului, însorit sau înnorat. M-a impresionat această lucrare de prima oară când am pășit în clădirea Consiliului Județean Hunedoara și mărturisesc că și acum, aproape de fiecare data când urc scările spre biroul meu, ochii mi se opresc pe panourile care decorează pereții laterali ai impunătorului hol central. Dacă pașii vă poartă spre Consiliul Județean Hunedoara, bucurați-vă sufletul și ochii admirând această lucrare, care este și un semn al deschiderii Consiliului Județean Hunedoara spre artiștii hunedoreni, deosebit de valoroși, și spre arta de calitate”, ne-a spus Costel Avram.

De altfel, cei care au ocazia să intre și în biroul administratorului public al județului Hunedoara sunt întâmpinați de privirile pătrunzătoare ale unor mari personalități ale istoriei națiunii noastre, din tablourile care împânzesc pereții acestui birou transformat parcă într-o mini-galerie de artă, spre bucuria vizitatorilor și spre cinstea gazdelor.