Moștenirea artistică a marelui doinitor Drăgan Muntean este pusă în valoare de autoritățile județene

Luna aprilie a acestui an a marcat trecerea a 67 de ani de la nașterea remarcabilului artist Drăgan Muntean (născut la 18 aprilie 1955, la Poienița Voinii) și a altor 20 de ani de la trecerea acestuia la cele veșnice (decedat la 20 aprilie 2002, la Tg. Mureș). Memoria acestuia este însă cinstită în continuare, spre cinstea lor, de autoritățile județene, care și-au asumat păstrarea și valorificarea tezaurului cultural și etnografic al acestui mare artist român care, vreme de mai bine de două decenii, a încântat milioane de români și a inspirat sute de rapsozi populari din întreaga țară.

Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, organizează, în perioada 27-29 aprilie 2022, la Teatrul de Artă din Deva, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului – concurs naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”. Dincolo de concursul de interpretare vocală la care participă zeci de artiști, atent selecționați, din toată țara, evenimentul se bucură și de o serie de recitaluri extraordinare care vor fi susținute, cu acest prilej, de îndrăgiți rapsozi populari precum: Ovidiu Olari, Eugen Mihăilă, Alexandru Pugna, Bogdan Toma, Vasile Conea (care vor concerta în spectacolul de joi, 28 aprilie), respectiv Mariana Anghel, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Nicolae Furdui Iancu și Ionuț Cocoș – laureatul ediției a VIII-a (care vor concerta în spectacolul de gală de vineri, 29 aprilie). Aceștia vor fi acompaniați de virtuozii instrumentiști ai Ansamblului folcloric profesionist din Deva (conduși de maestrul prof. Gheorghe Câlțea), ansamblu care poartă, de asemenea, cu mândrie, numele reputatului artist Drăgan Muntean.

Nu doar Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara duce mai departe arta celui care a fost un mare doinitor al Ardealului, interpretul dăruit țării noastre de Ținutul Pădurenilor, ci și o altă instituție subordonată Consiliului județean Hunedoara păstrează cu sfințenie zestrea etnografică lăsată de Drăgan Muntean, chiar în satul său natal. Este vorba despre Direcția județeană pentru Administrarea Monumentelor și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, care administrează Casa Memorială ”Drăgan Muntean” de la Poienița Voinii și care este principal organizator al ”Festivalului Pădurenilor”, eveniment inițiat aici chiar de către reputatul rapsod popular.

Doinița Maria Bălănesc, șef Serviciu în cadrul DGAMPT Hunedoara spune că moștenirea culturală lăsată hunedorenilor de Drăgan Muntean este una extrem de prețioasă. ”Doinitorul Ardealului, Drăgan Muntean a lăsat o moștenire autentică, zeci de cântece populare care sunt cântate și apreciate și astăzi, dar și o Casă Memorială în satul natal Poienița Voinii din Ținutul Pădurenilor, casă pe care a aranjat-o el însuși. Aceasta este, de fapt, casa părintească a îndrăgitului rapsod, transformată în muzeu din anul 1995, unde vizitatorii sunt întâmpinați cu obiecte de etnografie și artă populară, atracția principală fiind portul specific pădurenilor, iar tot aici sunt expuse numeroasele distincții și premii obținute de Drăgan Muntean de-a lungul întregii sale cariere artistice. Vă invităm să vizitați această Casă Memorială ce păstrează nu doar memoria celui care a fost mai mult decât un ambasador al portului, tradițiilor și cântecului popular hunedorean, ci și glasul care a mângâiat inimile românilor de pretutindeni. Păstrăm moștenirea sa la loc de cinste și ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i odihnească sufletul!”, a declarat Doinița Maria Bălănesc.