Se întoarce roata: Americanii vor avea nevoie de viză pentru a intra în Europa și vor trebui să plătească o taxă

Ani de zile, cetățenii europeni nu puteau călători la liber în SUA, pentru România fiind încă valabilă această barieră. Roata s-a întors, iar țările din spațiul Schengen impun sistemul ETIAS, similar cu Visa Waiver din SUA, iar cetățenii americani vor fi nevoiți să treacă printr-un filtru, înainte de a intra în Europa.

Practic, cetățenii non-UE vor trebui să obțină o viză și apoi să plătească o taxă de 7 euro pentru a putea intra în Europa. Până la introducerea noului sistem, cetățenii americani, de exemplu, intrau în Europa doar în baza pașaportului.

Practic, ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA și se va aplica, pe lângă americani, cetăţenilor din peste 60 de ţări (Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA etc.) care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE, informează Digi24.

Lista completă a țărilor ai căror cetățeni vor trebui să completeze formularul ETIAS poate fi consultată aici.

„Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate”, a subliniat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.