Vești URIAȘE pentru profesori: Cel mai mic salariu net va fi 3.750 de lei și se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore

Profesorii se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore, cât este o normă didactică de bază, anunță ministrul Cîmpeanu, pentru viitoarea Lege a Educației din Preuniversitar. Acesta a făcut declarații de presă despre proiectele de Legi ale Educației care mâine vor fi făcute publice. De asemenea, în lege se va propune și o salarizare minimă: debutanții vor avea salariul mediu pe economie.

„Începând cu anul 2023, vor fi scoase la concurs și acele posturi cu 9, 10, 11, 12, 15 ore, chiar dacă nu au 18 ore”, a precizat Cîmpeanu.

Amintim că Ministrul Educației a precizat încă din mai 2022 că salariul unui profesor debutant ar trebui să fie cât un salariu mediu net pe economie. Într-un alt interviu, difuzat sâmbătă la Digi24, ministrul Cîmpeanu a menționat și sume. Acesta a spus că ar fi vorba despre 3.650 de lei – 3.750 de lei, valoarea salariului mediu net pe economie pentru anul 2021.

”Propunerea mea este să avem un debut de salariu mediu pe economie pentru toți profesorii la început de carieră. Să înceapă cu salariul mediu pe economie pentru că altfel școala fără profesori nu se poate, iar absolvenții cei mai buni ai universităților nu vor fi atrași spre cariera didactică, dacă vor avea oferte cu salarii duble sau triple. Salarizarea pentru profesori debutanți este total nemotivantă, după care ne plângem că nu avem profesori pregătiți. Voi propune inclusiv la nivel de lege”, a declarat atunci ministrul Educației.

Iată declarațiile ministrului pe această temă:
Un post va fi titularizabil, va putea fi ocupat pe durata nedeterminată, va putea să dea șansa atragerii către sistem a unor profesori buni de care școala are nevoie. Acest post va putea fi ocupat pe durata nedeterminată și dacă va conține un număr de ore de predare corespunzător unei jumătăți de normă.

Începând cu anul 2023, vor fi scoase la concurs și acele posturi cu 9, 10, 11, 12, 15 ore, chiar dacă nu au 18 ore.

Parcurgerea stagiaturii se va face sub un mentor. Va avea normă mai mica mentorul ca sa se ocupe de debutant. Salarizarea rămâne în cont un factor esential pentru atragerea…

Va exista o perioadă de stagiatură un an de zile. Va exista un examen de licențiere, vom schimba examenul de modul de organizare a titularizării, care va rămâne la nivel național, însă în această dimineață am dat un comunicat în care ați văzut probabil că la discipline la care se susțin probe de examen (bacalaureat și evaluarea națională) au fost scoase la concurs mai puțin de 10% din numărul total de posturi. Este bine-cunoscută situația în care sunt candidați care obțin ani la rând peste nota 9 la examenul de titularizare, dar nu beneficiază de posturi pe care să poată fi titularizați, ocuparea acestor posturi pe durată nedeterminată. Este un element de atractivitate pentru profesia didactică, insuficient exploatată.