Oficial: Cuplurile tinere vor putea cere, prin „Family Start”, până la 75.000 lei pentru acoperirea costurilor pentru petrecerea de nuntă, creșa sau școala copiilor

Cuplurile tinere, cu vârsta între 18 și 45 de ani, vor putea cere, în curând, un credit garantat de stat în valoare de maximum 75.000 lei pentru decontarea sau plata cheltuielilor apărute cu ocazia nașterii copilului, acoperirii costurilor pentru creșă, grădiniță sau școală, sau pentru nuntă și petrecerea de nuntă.

Posibilitatea se regăsește în programul Family Start, care a fost oficializat miercuri. Totuși, ca aceste credite să poată fi contractate până la începutul toamnei, după spusele ministrului Familiei și Tineretului, trebuie oficializate și regulile de acordare și normele de aplicare ale actului normativ care le-a introdus.

OUG 95/2022, publicat miercuri în Monitorul Oficial, stabilește condițiile în care partenerii de viață sau soții pot solicita un credit pentru acoperirea diverselor cheltuieli, de la costuri legate de cununia civilă, religioasă sau petrecerea de nuntă până la achiziția de laptopuri, avans pentru mașină ori apartament sau plata chiriei.
Creditul va putea fi acordat o singură dată, va avea o valoare maximă de 75.000 lei și va fi garantat în proporţie de 80% de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare (exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare). Statul va suporta comisionul de analiză și de gestiune, cât și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja), care va fi de IRCC trimestrial plus o marjă de 5,5%,  Potrivit actului normativ, pentru acest an plafonul de garantare va fi de 250 milioane de lei, ceea ce înseamnă maximum 333 de beneficiari.
Creditul va putea avea una sau mai multe tranșe, în funcție de documentele justificative prezentate la decontare sau plata furnizorului de servicii. Perioada de creditare va fi limitată la maximum 10 ani, inclusiv o perioadă de grație ce nu poate depăși cinci ani de la data acordării creditului.
Motivele pentru care beneficiarii vor putea solicita acest credit sau tranșe din el vor fi:

  • cheltuieli legate de cununia civilă, religioasă sau ceremonia de nuntă, în limita a 20.000 lei, decontarea sau plata către furnizorii de servicii urmând să se facă în termen de trei luni de la data evenimentului;
  • plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor;
  • plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare, fiind enumerate cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură, artă;
  • avansul pentru achiziția unei mașini cu șapte locuri sau a unui autoturism adaptat pentru persoanele cu dizabilități;
  • cheltuieli aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, precum și a celor aferente cărților de specialitate și rechizitelor;
  • cheltuielile aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilităţi;
  • plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri și cheltuieli de transport pentru deplasări;
  • achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate, inclusiv a celor având încorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilităţi;
  • plata chiriei, în limita a 300 euro/lună;
  • parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe;
  • costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
  • investigaţii medicale complexe recomandate de medici în cazul studenţilor care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei.

Acest credit va putea fi cerut doar de către soții sau partenerii de viață a căror salarii nete lunare nu depășesc 7.500 lei.

În termen de o lună vor trebui elaborate normele de aplicare ale acestui program și regulile de acordare ale creditului.

Notă: Același document conține și informații legate de programul Student Invest.

Atenție! Pentru ca aceste credite să poată fi acordate de către bănci, trebuie adoptate și normele de aplicare și regulile de acordare.

Sursa – avocatnet.ro