Rabla Plus 2023: Programul s-ar putea extinde la vehiculele pentru transportul de marfă și persoane

Începând cu anul 2023, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în plan lansarea unui program similar al Programului Rabla, pentru stimularea achiziției de autoturisme electrice pentru flotele comerciale.Programul Rabla Plus se extinde la vehiculele pentru transportul de mărfuri și persoane. Ministrul mediului, apelor și pădurilor Barna Tánczos a anunțat că se lucrează la un nou program de stimulare a achiziției automobilelor electrice, destinat automobilelor din sectorul comercial.

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci și autovehiculele destinate transportului de persoane și marfă. De aceea, venim în sprijinul agenților economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice și hybrid plug-in din sectorul comercial. Lucrăm la studiile de impact și la analiza pieței împreună cu reprezentanții producătorilor și ai importatorilor auto și vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a subliniat ministrul Barna Tánczos, conform unui comunicat de presă.

Potrivit ministrului Mediului, programul Rabla Plus pentru flote comerciale urmează să fie lansat în 2023.

Ministerul Mediului se laudă cu succesul programului Rabla. Premieră în piața auto – vânzările de mașini noi electrice și hybrid au depășit, în primele șapte luni din 2022, vânzările de mașini diesel.

Vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, creștere datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Aceste date au fost prezentate la o întâlnire a ministrului mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în care s-a discutat despre evoluția pieței auto din România, din perspectiva posibilităților de îmbunătățire a programelor de stimulare a pieței autoturismelor nepoluante.

Analiza înmatriculărilor autoturismelor, în funcție de tipul de motorizare, în primele șapte luni din acest an, arată că autoturismele electrificate (full electric, hybrid plug-in și full hybrid) au o creștere de 106,4%, realizând o cotă de piață de 20,7%. În paralel, înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel înregistrează o scădere de 29,3% față de primele șapte luni din 2021 și dețin o cotă de 14,1% din total.

Sursa – ziarulunirea.ro