Pensii şi salarii cu 10% mai mari din 1 ianuarie. Ministrul Muncii: Deja lucrăm la un program de măsuri sociale

În cursul zilei de luni, 19 septembrie, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat că social democrații lucrează la un program de sprijin pentru români şi a solicitat o creştere a pensiilor cu minim 10% de la 1 ianuarie 2023, dar a declanşat discuţii şi pentru creşterea salariului minim brut.Budăi precizează că programul se referă în special la sprijinul pentru perioada de iarnă 2022-2023.

„Recent am lansat din partea PSD un program de sprijin pentru cetățeni și vom lansa și în continuare. Deja lucrăm la un program pentru iarna 2022-2023, un program de măsuri sociale.

Primele măsuri solicitate, luând în calcul analizele făcute, o majorare a pensiilor cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie, dar și o discuție transparentă, în urma discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și cu premierul, începând de astăzi (luni – n.d.), la nivelul Ministerului Muncii am declanșat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuție cu partenerii sociali, patronatele și sindicatele, astfel încât de la 1 ianuarie să avem o creștere a salariului minim brut garantat în plată, ținând cont și de directiva nou aprobată privind salariul minim adecvat”, a declarat ministrul Marius Budăi.

Premierul Nicolae Ciucă a spus miercuri că propunerea PSD, anunţată de ministrul Muncii, Marius Budăi, privitoare la majorarea pensiilor şi salariilor, nu a fost discutată în coaliţie.

„Nu am discutat în coaliţie. Nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023. Nu pot răspunde cu da sau nu”, a spus pe 31 august premierul Nicolae Ciucă.

Social-democraţii au propus creşterea salariului minim pe economie la 3.000 de lei, majorarea pensiei minime la 1.100 de lei şi creşterea punctului de pensie de la 1.586 lei la 1.745 de lei.

Sursa: antena3.ro