Imagini montane spectaculoase la expoziția de fotografie de la Petroșani dedicată Zilei Internaționale a Muntelui

În avanpremiera Zilei Internaționale a Muntelui, sărbătorită pe 11 decembrie, la Muzeul Muntelui din Petroșani – unicul de acest fel din România – a avut loc un eveniment special dedicat acestei sărbători, eveniment organizat de Asociația de Schi-Turism ”Pro Parâng” din Petroșani, cea în custodia căreia se află și acest muzeu.

Cu acest prilej, a avut loc și vernisajul unei expoziții de fotografie, cu cele mai bune dintre fotografiile primite la concursul organizat în mod tradițional în cinstea Zilei Internaționale a Munților. Pentru ediția din acest an, atât interesul publicului cât și al participanților la această inedită competiție fotografică a fost unul foarte mare. Cazimir Radvanski, președintele Asociației ”Pro Parâng” spune că nu mai puțin de 67 de lucrări au fost primite la pentru acest concurs, numărul acestora fiind cel mai mare mare din edițiile de până acum ale concursului. ”În opinia mea, toate fotografiile merită apreciate și cred că toate sunt câștigătoare. Sigur că, fiind vorba despre o competiție, avem și niște câștigători, dar selecția a fost una deosebit de dificilă. Am avut un juriu format din 5 persoane care au analizat de mai multe ori fotografiile. Într-o primă etapă, am selectat câte una dintre cele două fotografii cu care fiecare fotograf s-a putut înscrie în concurs. Au rezultat astfel, 34 de fotografii din care am avut de ale, mai apoi, doar 20 pentru a fi printate pentru expoziție și, dintre acestea, juriul a ales cele 4 lucrări pentru topul laureaților”, a spus Cazimir Radvanski.

Câștigătorii ediției din acest an a concursului de fotografie ”Pro Parâng” dedicat Zilei Internaționale a Muntelui sunt:

  • Florin Micu, pentru lucrarea ”Bucurel-Munții Retezat” – Locul I;
  • Cosmin Ovidiu Stan, pentru lucrarea ”Înfloresc pentru tine” Munții Retezat – Locul II;
  • Constantin Gabriel Dobrean, pentru lucrarea ”Peisaj de iarnă într-un cătun de munte” – Locul III;
  • Dragoș Dula, pentru lucrarea ”Fresh snow-Colții Tomii-Retezatul Mic” – Mențiune;

De asemenea, pe simezele expoziției găzduite de Muzeul Muntelui din Petroșani, se regăsesc și celelalte lucrări selectate, ce aparțin fotografilor: Radu Chiabluc, Sergiu Vințan, Corin Preda, Sorin Moise, Maria Luisa Albă, Cornelia Albă, Cătălin Valea, Csabi Lorinț, Viorel Stroe, Cristian Resiga, Alexandrina Stoenescu, Aldo Todoran, Gheorghe Mitrică, Șerban Paul Andrei, Viorel But și Sinela Viezurean.

La vernisajul expoziției de fotografie au participat zeci de montaniarzi și iubitori de munte. De asemenea, evenimentul a fost onorat de prezența primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi și a senatorului hunedorean Lucia Muntean.

”Ca trăitori pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, înconjurați de măreția munților, am ținut să marcăm astăzi, în mod simbolic, Ziua Internațională a Muntelui, celebrată, an de an, la data de 11 decembrie, împreună cu pasionații montaniarzi de la Asociația Pro Parâng.  Și nu puteam să avem un cadru mai potrivit pentru această manifestare decât zona dedicată muntelui din cadrul Muzeului Mineritului. Muntele reprezintă aer curat, apă dulce, energie și hrană, iar datoria noastră este să avem grijă de acest ecosistem, să nu îl afectăm prin acțiunile noastre, să-l lăsăm moștenire generațiilor viitoare așa cum și noi l-am primit de la înaintașii noștri. Vreau să vă felicit pentru această expoziție, precum și pentru modul în care ați reușit să adunați toate aceste exponate specifice activităților de turism montan. Cred că, prin ceea ce ne arătați și aici, în acest muzeu, prin ceea ce vedem și în imaginile de la concursul de astăzi, putem spune, fără teama de a greși, că Ziua Internațională a Muntelui este, la Petroșani, la ea acasă”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Impresionată de imaginile expuse de fotografii care au imortalizat scene montane de senzație în munții care înconjoară Valea Jiului, s-a declarat și senatoarea Lucia Muntean. ”Ceea ce vedem în aceste imagini este încă o dovadă că bunul Dumnezeu ne-a așezat într-o zonă minunată. Iar muzeul acesta, locul în care istoria mineritului se îmbină atât de perfect cu cea a turismului montan nu face decât să ne arate că munții aceștia sunt unii cu adevărat de aur. Dacă știm să ne respectăm trecutul și să valorificăm oportunitățile pe care ni le oferă această minunată regiune montană în care trăim, putem face trecerea de la ”aurul negru” la ”aurul verde” cu maxim succes. Mai apoi, cred că aceste imagini spectaculoase ale peisajelor montane din munții Văii Jiului și ai județului Hunedoara, trebuie văzute nu doar aici, la Petroșani, ci peste tot în țară. Iată de ce îmi propun să organizăm, împreună, o expoziție de acest fel, la București, în Palatul Parlamentului. Vă felicit și vă doresc succes în tot ceea ce faceți pentru promovarea frumuseților Văii Jiului”, a spus senatoarea Lucia Muntean.

Fotografiile din expoziția dedicată Zilei Internaționale a Muntelui pot fi văzute de public, pe toată durata lunii decembrie, la Muzeul Muntelui & Muzeul Mineritului din Petroșani, de miercuri până  duminica, între orele 9-17. Intrarea este gratuită.

Proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU, Ziua Internațională a Muntelui urmărește tocmai să aducă în atenția publicului rolul extrem de important pe care munții îl au în viața noastră, atât din perspectivă ecologică, cât și economică.