Pilonul II de pensie va avea comision unic: Ordonanța de Urgență a fost adoptată de Guvern

utoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a conceput o Ordonanță de Urgență, adoptată de Guvern în urmă cu câteva zile, care va tăia comisionul pe contribuție la Pilonul II de pensii și va introduce un comision unic.

Până la finalul anului 2022 totalul comisioanelor care au fost percepute de către administratori va reprezenta aproape o treime din câștigul net raportat până în prezent. Administratorii privați au încasat, din 2008 și până la finalul anului 2021 aproximativ 3.3 miliarde de lei sub formă de comision. Astfel, ASF a decis să taie aceste câștiguri și să impună un comision unic.

Față de anii trecuți, anul 2022 a fost cel mai slab din istoria sistemului de pensii private, din punct de vedere al randamentelor. Înființarea fondului de pensii private a avut loc în 2008. Potrivit Digi24, cel mai optimist scenariu pentru 2022 pentru Pilonul II este să încheie la un nivel similar cu 2021. Din această cauză vor avea loc pierderi de aproximativ 16%.

De-a lungul celor 14 ani, românii au contribuit la sistemul de pensii private cu peste 76.2 miliarde de lei. Randamentul obținut de administratori în plasamente s-a ridicat la peste 12.5 miliarde de lei.

Prin cea mai recentă Ordonanță de Urgență (OUG) aprobată de Guvern, ASF va reglementa lucrurile pentru a crește randamentul și performanța administratorilor. Dacă până acum câștigul administratorilor era din două comisioane, de la aprobarea OUG se va percepe doar comisionul pe activul net, nu și cel pe contribuț

ASF lansează și o încercare de stimulare a performanței prin introducerea unui nou tip de comision. Acesta va fi aplicat tot pe activul net, dar va fi diferențiat în funcție de randamente.

-0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; -0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei;

-0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei;

-0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei,

-0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei;

-0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

„Într-un moment critic în care constatăm creșterea riscului de piață cauzat de o volatilitate ridicată pe piețele financiare din Uniunea Europeană, marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat din Ucraina și de impactul pandemiei Covid-19, A.S.F. se concentrează pe misiunea sa de a supraveghea cu atenție evoluția pieței pensiilor private, de a înțelege și evalua corect riscurile nu numai la adresa investitorilor și participanților la fondurile de pensii private, dar și la adresa stabilității financiare la nivelul economiei naționale.

Măsurile de reformare a legislației din domeniul sistemului pensiilor private sporesc capacitatea de supraveghere a Autorității, astfel încât activitatea fondurilor de pensii private să se desfășoare în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi. Totodată, prin actualizarea cadrului de reglementare în domeniul pensiilor private, vom impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește activitatea acestora, modificările fiind aduse pentru a asigura o protecție suplimentară a activelor fondurilor de pensii private, în beneficiul participanților la aceste fonduri”, a declarat Nicu Marcu, preşedintele ASF, într-un comunicat transmis de instituție.

Nicu Marcu a declarat că noile modificări vor permite ASF-ului să controleze și să impună o administrare corectă a fondurilor de pensii private.

„Vulnerabilitățile anumitor tipuri de investiții, combinate cu interconexiunea cu alte părți ale sectorului financiar, au impus o consolidare a sistemului de reglementare și supraveghere, tocmai pentru a spori reziliența și gestionarea cât mai atentă a riscului de lichiditate pentru fondurile care activează pe piața pensiilor private din România.

Autoritatea acționează cu fermitate pentru a-și adapta acțiunile la provocările care apar într-o lume financiară volatilă, astfel încât prin deciziile asumate să protejăm cât mai bine participanții la fondurile de pensii private, să controlăm, să impunem respectarea legilor și să sprijinim dezvoltarea și administrarea corectă a fondurilor de pensii private atât în interesul participanților la aceste fonduri, dar și în interesul dezvoltării economiei autohtone. Fondurile de pensii private trebuie să joace un rol semnificativ și să devină un real motor financiar de dezvoltare a economiei naționale”, a mai precizat Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Sursa -ziarulunirea.ro