Județul Hunedoara face primii pași pentru implementarea unui proiect de promovare a ecoturismului și a turismului activ

„Anii drumeției”, un proiect implementat deja cu succes la nivelul județului Sibiu, care vizează promovarea ecoturismului și a turismului activ în rândul tuturor categoriilor de persoane, este studiat ca model de bune practici și la nivelul autorităților din județul Hunedoara, care doresc să multiplice și aici acest proiect menit să contribuie la dezvoltarea turismului.

În acest scop, zilele trecute au avut loc o serie de întâlniri și dezbateri care constituie primii pași pentru implementarea unui proiect de promovare a ecoturismului și a turismului activ la nivelul județului Hunedoara. Acestea au fost găzduite la sediul Consiliului județean Hunedoara, fiind conduse de secretarul de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Lucian Rus, și de administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. La întâlnire au luat parte reprezentanții Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Parcului Național Retezat, Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, Destinației de Ecoturism Țara Hațegului și ai Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.

În cadrul întâlnirii, echipa de la Sibiu a prezentat conceptul de proiect implementat în județul Sibiu în anii 2021-2022, pe care dorește să-l extindă și la nivelul județului Hunedoara. Proiectul prevede realziarea unei rețele de drumeție care să cuprindă trasee pedestre în zona montană (inclusiv prin reabilitarea celor existente, acolo unde este cazul) și zona colinară, cicloturism, programe de mentorat pentru ghizi locali, trasee și activități pentru copii și seniori, acțiuni de ecologizare, susținerea comunităților gastronomice locale.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că va fi instituit un grup de lucru, la nivelul județului, format din reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu responsabilitate în domeniul turismului care împreună cu reprezentanții echipei de la Sibiu și cu sprijinul administrației județene vor identifica măsurile care trebuie luate pentru valorificarea oportunităților pe care județul Hunedoara le are în dezvoltarea unui proiect de acest fel.

Echipa de la Sibiu a propus și un calendar al activităților pe care le are în plan pentru derularea acestui proiect de dezvoltare a ecoturismului în județul Hunedoara. Pentru început, în perioada martie-aprilie vor avea loc întâlniri în teren cu comunitățile locale pentru o analiză a potențialului lor de dezvoltare din punct de vedere turistic.

Județul Hunedoara este o zonă privilegiată din punctul de vedere al patrimoniului natural, cultural și turistic, care este deja traversat de ”Via Transilvanica”, un alt reper valoros privind traseele turistice pedestre din România și va beneficia, de asemenea, de o serie de trasee de cicloturism, conectate la o rețea turistică regională, în cadrul proiectului „Cu bicicleta prin vest”, finanțat prin PNRR.