Eveniment aniversar la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” dedicat ”patronului spiritual” al instituției

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea și 85 de ani de la moartea lui Ovid Densusianu, savantul român al cărui nume îl poartă biblioteca județeană Hunedoara-Deva. Pentru a marca aceste evenimente, instituția de cultură hunedoreană organizează o manifestare culturală în data de 26 aprilie 2023, ora 1330, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, în cadrul căruia vor fi evocate viața și creația acestui important om de litere al județului nostru. Evenimentul este organizat, ca de obicei, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene spune că prezentarea va fi o amplă și bine documentată trecere în revistă a vieții lui Ovid Densusianu, cărturar și dascăl devotat vocației pe care a avut-o ca moștenire de la străluciții săi înaintași. La eveniment vor participa alături de bibliotecari, elevi ai mai multor instituții de învățământ din Deva, respectiv: Colegiul Național ”Decebal”, Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria”, Liceul cu Program Sportiv ”Cetate”, Liceul de Arte ”Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil”, Liceul Tehnologic ”Transilvania”, Liceul Tehnologic Energetic ”Dragomir Hurmuzescu”.

Deși nu este născut în județul Hunedoara, Ovid Densusianu este descendentul ilustrului neam al Densușienilor, familie care a dat culturii române personalități precum Beniamin, Aron și Nicolae Densușianu, mari cărturari cu rădăcini în Țara Hațegului, mari patrioți care și-au dedicat viața cercetării istoriei românilor și studierii originii limbii române. Această temerară întreprindere a continuat-o cu strălucire Ovid Densusianu, prin pasiunea cu care s-a aplecat o viață întreagă asupra unor cercetări de lingvistică, dialectologie, istoria limbii române și locul acesteia în marea familie a limbilor romanice.

”O simplă trecere în revistă a operei lui Ovid Densusianu impresionează atât prin marea ei bogăție, cât și prin diversitatea temelor ce pun în lumină confluențe lingvistice pe care eruditul lingvist le-a studiat în limbile romanice și în dialectele acestora. Firul roșu care traversează tot ceea ce acest cărturar a scris și conferențiat vreme de 45 de ani, până în ultima zi a vieții, este dragostea profundă pentru limba română și tenacitatea cu care s-a străduit, și a reușit, să așeze limba noastră acolo unde îi este locul, deloc mai prejos față de celelalte limbi europene”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Acesta arată, de asemenea că etnografia și folclorul au fost și ele o zonă de interes și studiu pentru Ovid Densusianu, pentru care stau mărturie lucrări de referință ale acestuia legate de Țara Hațegului și locuitorii ei, cu graiul, portul și obiceiurile lor. ”Dacă la toate acestea adăugăm și activitatea literară, cea de poet, traducător și  creator de gazetă a lui Ovid Densusianu, obținem portretul unui veritabil umanist”, a mai spus Ioan Sebastian Bara.

În finalul acestei manifestări dedicate ”patronului spiritual” al Bibliotecii județene vor fi adresate întrebări din subiectul prezentat, iar cei care vor răspunde corect vor primi premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană din Deva.