Ziua Eroilor va fi marcată în 25 mai 2023 în Complexul de Monumente Țebea

Consiliul Județean Hunedoara și Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara organizează joi, 25.05.2023, manifestări dedicate Zilei  Eroilor – Înălțarea Domnului. Evenimentul se va desfășura în Complexul de Monumente Țebea, începând cu ora 12:30.

Ziua Eroilor este sărbătoarea națională a României pentru comemorarea celor care și-au pierdut viața în timp ce serveau în forțele armate.

În Complexul de Monumente Țebea se află mai multe obiective care amintesc de vremurile de lupte glorioase ale moților împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională. În cimitir se află biserica satului, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, mormântul eroului național Avram Iancu, ale lui Ioan Buteanu și Simeon Groza – revoluționari de la 1848, morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, gorunul lui Horea, precum și alți goruni.

Eroii noştri sunt adevărate simboluri ale curajului, abnegaţiei şi simţului datoriei. Prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a sluji Patria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean și Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara în Panteonul Moților are rolul de a cinsti memoria eroilor căzuți în luptele pentru drepturile națiunii române. Totodată, un scop important al evenimentului este reprezentat de promovarea Complexului de Monumente Țebea, obiectiv aflat în administarea DGAMPT Hunedoara. Panteonul Moților este, probabil, cel mai reprezentativ pentru comemorarea eroilor căzuți în luptele pentru libertatea și apărarea ale poporului român.