Hunedoreanul Lucian Heiuș a demisionat de la conducerea ANAF

Fruntașul liberal hunedorean Lucian Heiuș a anunțat că și-a înaintat demisia din calitatea de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Fără a motiva într-un mod clar rațiunile care au stat la baza acestei decizii radicale, Lucian Heiuș și-a exprimar doar regretul că nu poate duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum, exprimându-și în același timp speranța că viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției. ”A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an” a declarat Lucian Heiuș.

Potrivit unor surse, decizia lui Lucian Heiuș de a renunța la conducerea ANAF ar putea fi o consecință a colectării slabe a veniturilor la bugetul de stat în primele luni ale anului 2023, fapt care ar fi generat dezechilibre ale balanței bugetare naționale și o creștere îngrijorătoare a deficitului. De altfel, aceste aspecte au fost reliefate în luările de poziție publice ale celor mai importanți lideri politici, fiind evidențiate și de Guvern, Parlament și Președinție.

Cu toate acestea, Lucian Heiuș se declară sunt mulțumit de faptul că, în mandatul său, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare. Președintele demisionar al ANAF a făcut public și un scrut bilanț al activității sale în fruntea acestei instituții.

Astfel el a arăîtat că, în anul 2022, inspectorii fiscali au reușit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, în creștere față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

De asemenea, în primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. În plus, în luna aprilie 2023 au fost trimise 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

În altă ordine de idei, Lucian Heius recunoaște că față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

Fostul preșeidnte al ANAF informează Totodată că în mandatul său, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei. ”În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei. Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum”, a mai spus Lucian Heiuș.