Actorii Teatrului ”I.D. Sîrbu duc ”Minunea” lui György Schwajda Olimpiada Teatrală din Ungaria

Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, instituție sub egida Consiliului Județean Hunedoara, participă, în aceste zile, la Olimpiada Teatrală din Ungaria cu un spectacol produs în România în premieră națională!

Este vorba mai exact despre „Minunea” de György Schwajda, spectacol pus în scenă la Petroșani sub bagheta reputatului regizor maghiar László Molnár, în actuala stagiune. Spectacolul va fi jucat pe scena Teatrului Szigligeti din Szolnok, ca urmare a recomandării făcute de Institutul Cultural Român de la Budapesta.

Spectacolul de teatru se va juca în limba română, cu subtitrare în limba maghiară, traducerea aparținându-i lui Istvan Andreszek. Scenografia acestui spectacol este semnată de Cristian Marin iar în distribuție sunt prezenți actorii: Daniel Cergă, Irina Bodea-Radu, Oana Liciu-Gogu, Gheorghe Stoica, Andrei Șchiopu, Mihai Sima, Alexandru Mihai, Robert Vladu, Izabela Badovics, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu.

Comedia neagră ”Minunea” György Schwajda, în regia lui László Molnár este o poveste despre oameni, despre noi. Despre dizabilitățile noastre minore și majore, cu care trebuie să trăim zilnic. Este vorba despre dorința de a dovedi că, atunci când avem voință putem să realizăm orice. Ne gândim la respingerea constantă, cotidiană, la modul în care tratăm oamenii diferiți de noi. Și mai presus de toate, este vorba de compromis. Despre câte sacrificii facem pentru prosperitate și pentru a ne integra ori a-i integra pe alții în societate. Nu ne dăm seama câtă durere le provocăm celor ce ne iubesc sincer și cu adevărat. Cum ne distrugem pe noi înșine pentru a fi mai frumoși, mai buni și, de fapt, rămânem mediocri.

Prezența actorilor Teatrului din Petroșani pe o scenă din afara României nu este singulară în stagiunea 2022-2023. Aceștia au mai fost prezenți în Republica Moldova, unde au jucat spectacolul de mare succes ”D-ale Carnavalului” de I.L. Caragiale,. în regia reputatului regizor basarabean Sandu Grecu, președintele UNITEM, dar și, recent, în Bulgaria, unde o echipă a Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani a participat, în luna mai, la Festivalul Internațional al Spectacolelor pentru Copii „Cortina Fermecată” de la Tărgoviște, Bulgaria. Evenimentul, organizat de Teatrul Dramatic de Stat din Tărgoviște, fiind unul dintre cele mai renumite festivaluri de profil din Bulgaria, aflat la ediția cu numărul 22 și având parte de un juriu internațional.

Prezența actorilor din Valea Jiului la acest eveniment s-a concretizat prin încheierea unui Acord-cadru de colaborare profesională cu Teatrul Dramatic din Tărgoviște, care se va materializa în timp prin schimburi teatrale, posibile coproducții și implicarea în proiecte internaționale.