”Carusel Artistic” la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în calitate de partener al Centrului pentru Pace și Prevenirea Violenței și al Clubului „Dialogul Artelor” din Brad, organizează sâmbătă, 10 iunie 2023, ora 11:00, în curtea Muzeului de Istorie Locală și Etnografie din Brad, manifestarea cu titlul „Carusel Artistic”, care va reuni, sub forma unor ateliere.

Camelia Jula, scriitor, membru al clubului Dialogul Artelor Brad și voluntar CPVP, apreciază că acest Carusel Artistic este un eveniment dedicat deopotrivă copiilor și adulților, menit să poarte publicul prin mai multe arte și meșteșuguri, în același spațiu și în același timp. Atelierele din program se derulează simultan, iar participanții se vor putea muta de la unul la altul, în așa fel încât să se bucure de fiecare experiență în parte și de toate la un loc.

”Vom îmbina, așadar, jocul cuvintelor cu prepararea manuală a hârtiei, pictura și ilustrația cu modelajul, împletirea din fire cu sculptura în lemn, totul asezonat cu povești frumoase purtate de traiste vechi, expuse în cadrul evenimentului. De ce acest concept (și nu unul clasic) pentru desfășurarea atelierelor de creație? Simplu: Pentru că artele în dialog aduc oamenii mai aproape, creează incluziune și ne arată câtă unicitate putem descoperi îmbrățișând diversitatea. Ideea se regăsește și în programul Arte și Pace al unuia dintre co-organizatori, Center for Peace and Violence Prevention (CPVP – Centrul pentru Pace și Prevenirea Violenței), o organizație umanitară internațională dedicată culturii păcii și respectului pentru demnitatea umană, care derulează activități în România, Mali, Liberia și Nigeria”, explică scriitoarea Camelia Jula.

Prin acest Carusel Artistic organizatorii spersă să aducă laolaltă generații diferite și concepte artistice diferite, într-o experiență unică de creație, care hrănească sufletele oamenilor cu bucurie și frumusețe.

„Ne bucură în mod deosebit să fim parte a unor astfel de evenimente, care pun în valoare oamenii talentați ai locului, cum sunt cei care coordonează aceste ateliere și care aduc participanților informații și cunoștințe variate din diverse domenii, ajutându-i să-și însușească noi abilități. De asemenea, manifestările de acest fel transformă muzeul într-o instituție vie, atractivă pentru toate vârstele, un loc unde artele, literatura, meșteșugurile, istoria și etnografia sunt într-un dialog continuu”, a declarat, la rândul ei Monica Dușan, muzeograf în cadrul Expoziției de Istorie Locală și Etnografie din Brad.