Reprezentație specială la Teatrul ”I.D. Sîrbu” pentru ”admiterea” la Festivalul Național de Teatru

La final de stagiune, actorii Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani vor susține o reprezentație specială a spectacolului „Înmormântare de iarnă” de Hanoch Levin, în regia lui Eugen Gyemant, care va fi jucat sâmbătă, 8 iulie, de la ora 18, pe scena de la Petroșani, în public fiind prezenți selecționerii Festivalului Național de Teatru – cel mai important festival de teatru din România.

Pentru publicul din Valea Jiului, participarea la acest eveniment este, cu acest prilej, gratuită, iar pentru echipa de producție, prezența publicului reprezintă un suport important și o încurajare minunată și necesară pentru ”admiterea” piesei cu care teatrul din Valea Jiului speră să facă parte din programul Festivalului Național de Teatru din acest an.

Hanoch Levin (1943-1999) este un important scriitor israelian al secolului 20. Ca dramaturg s-a afirmat cu piese de satiră politică, fiind considerat mult timp un autor incomod pentru regimul conservator israelian. A scris 63 de piese, din care în România au mai fost jucate „Yakobi și Leidenthal” și „Krum”.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Mihai Alexandru, Izabela Badovics, Irina Bodea-Radu, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu, Daniel Cergă, Simona Codreanu, Nicoleta Niculescu, Mihai Sima, Andrei Șchiopu. Scenografia este creată de Sabina Veșteman, iar muzica originală de Swipe Studio.

Piesa lui Levine ste o savuroasă comedie plină de umor negru și tâlc, o parabolă amuzantă despre viață și moarte. Mătușa unei viitoare mirese moare chiar în ajunul nunții, iar fiul ei face eforturi disperate pentru a aduna familia la înmormântare, cum își dorise răposata. Doar că, alegând între o nuntă și un eveniment trist, „invitații” trec prin nenumărate peripeții ca să evite înmormântarea.

„E o comedie neagră puțin suprarealistă, ca un tablou de Chagall, despre familia tipică evreiască văzută ca un coșmar amuzant, despre iluzia că fuga de moartea celuilalt te poate salva de cea proprie”, spune regizorul Eugen Gyemant, aflat la prima sa colaborare cu trupa de la Petroșani, în cadrul acestui proiect.

Eugen Gyemant a studiat regia de teatru la UNATC, unde este în prezent profesor. A montat spectacole în multe teatre din România (București, Târgoviște, Satu Mare, Brăila, Oradea, Galați, Sibiu etc.). A obținut premii pentru regie la Festivalul Internațional de Teatru Undercloud și la Maratonul Teatrului Independent.