Invitație la nedeia de la stâna din Poiana Muierii

Tradiție seculară a ciobanilor din Ținutul Momârlanilor și din cel al Poienarilor, nedeia de la stâna din Poiana Muierii, în Munții Șureanu, vă așteaptă și în acest an laolaltă iubitorii de tradiție și folclor. Evenimentul se va desfășura la data de 20 iulie 2023, începând cu ora 9:00 și este organizat de Consiliul local și Primăria orașului Petrila, Parohia Ortodoxă de la Cimpa (Petrila), primarul orașului Petrila – Vasile Jurca, viceprimarul – Marius Heljiu, Composesoratul ”Obștea Jiană” și de familiile ciobanilor din Muntele Sterminosu, de la stâna din Poiana Muierii.

”Nedeia din Poiana Muierii este una dintre cele mai frumoase sărbători de tradiție ale noastre, ale petrilenilor. După datină, dis de dimineață, în funcție de depărtare, locuitorii din satele din vecinătatea muntelui iau drumul plaiurilor pentru a ajunge la timp la nedeia pe care o așteaptă an de an, cu toate pregătirile necesare unui asemenea eveniment. Încă din moși, strămoși, bărbați și femei, copii și vârstnici, pe jos sau călare, urmau aceleași poteci care îi duceau spre locul întâlnirii din Poiana Muierii. Aici, ciobanii erau întotdeauna gazde primitoare și-i întâmpinau pe oaspeți cu mâncăruri tradiționale, specifice bucătăriei pastorale, după care se încingea o petrecere cu cântec, joc și voie bună, până la asfințit, așa cum se va întâmpla și în acest an”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Nedeia va începe, tot după datină, cu Sfânta Liturghie săvârșită în altarul de la vară ridicat lângă stâna din Poiana Muierii, de către preotul paroh Florin Vîlcea, urmată de un parastas pentru cei adormiți și de o rugăciune de mulțumire pentru cei vii.

Organizatorii precizează că acum accesul în Poiana Muierii este unul extrem de facil, cu mașina, pe șoseaua Transalpina, de la Obârșia Lotrului spre Oașa-Șugag, locul fiind și marcat corespunzător.

În plus, pe platoul din fața stânei din Poiana Muierii, va avea loc și un spectacol folcloric la care și-au anunțat deja participarea mai multe ansambluri folclorice, iar bucătarii de la stână vor pregăti, pentru toți participanții, câte o porție de mâncare tradițională.

La eveniment sunt invitați să participe toți cei care prețuiesc tradițiile și obiceiurile momârlanilor petrileni și care vor să se bucure, împreună cu aceștia, de o zi de excepție în mijlocul naturii, la stâna din Poiana Muierii.