Schimbări legislative pentru trotinetele electrice: Poliția Locală va sancționa conducătorii care încalcă regulile rutiere

După ce a devenit evident pentru toți participanții la trafic că trotinetele electrice reprezintă un risc enorm pentru siguranța utilizatorilor, a pietonilor și șoferilor de autoturisme, autoritățile au luat decizii importante pentru a aborda această problemă.Executivul a trimis recent un document Parlamentului în care susține un proiect legislativ menit să permită polițiștilor locali să sancționeze conducătorii de trotinete electrice care încalcă regulile de circulație. Aceste modificări la Codul Rutier sunt așteptate să intre în vigoare în următoarele săptămâni.

În prezent, poliția locală are atribuția de a constata contravențiile și de a aplica sancțiuni pentru încălcările normelor rutiere comise de pietoni, bicicliști, conducătorii de mopede și vehicule cu tracțiune animală. Însă, în contextul în care în ultimii 5 ani au avut loc nu mai puțin de 20 de decese în România cauzate de nerespectarea regulilor de circulație de către conducătorii de trotinete, s-a considerat necesară o schimbare a legislației pentru a include trotinetele electrice în această ecuație.

Conform proiectului aflat în dezbatere în Parlament, poliția locală va avea atribuția de a constata contravențiile și de a aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală. Această schimbare semnificativă aduce o mai mare responsabilitate în asigurarea siguranței pe șosele, în special în ceea ce privește folosirea corectă a trotinetelor electrice.

Conform Codului Rutier actualizat în 2022, sancțiunile pentru trotinetele electrice includ conducerea acestora fără mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente pe timp de noapte, circulația pe autostradă, nerespectarea semafoarelor și semnalelor, conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante, interacțiunea motrică directă cu alte vehicule în mers, circulația fără îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante și nerespectarea obligației de a circula cu viteză redusă la apropierea de calea ferată. Aceste măsuri urmăresc îmbunătățirea siguranței pe drumurile publice și reducerea riscului de accidente grave asociate cu trotinele electrice.

Cu aceste modificări legislative, autoritățile speră să contribuie la creșterea siguranței tuturor participanților la trafic și să reducă numărul tragic al accidentelor cauzate de încălcările regulilor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice.

Sursa – ziarulunirea.ro