Lansare de carte, la Primăria Vulcan, a poetului Simion Felix Marțian

Nume cunoscut și apreciat în literatura contemporană, poetul vulcănean Simion Felix Marțian aduce în atenția publicului cititor de poezie cel mai recent volum al său, ”Sonete sonore”. Acesta va fi lansat în cadrul unui eveniment public programat să se desfășoare sâmbătă, 9 septembrie 2023, de la ora 14,00 la Sala de consiliu a Primăriei municipiului Vulcan.

”Sonote sonore” este cel de-al patrulea volum de autor al poetului Simion Felix Marțian, apărut la Editura Colorama din Cluj Napoca.

”Precum pictorii care își încearcă penelul și pe portrete, dovedindu-și astfel deplina măiestrie, poeții care adaugă la opera lor – și le reușește estetic – sonetul, ca formă de exprimare poetică, sunt, după părerea noastră, desăvârșiți ca artiști. Și nu vorbim de cei pentru care sonetul e doar construcție rigidă, ale cărei rigori privind rimele și ritmul îi încorsetează în ceea ce au de spus, ci de adevărata libertate creatoare, de acei poeți cu har care invită cuvintele să se înscrie într–un insolit teritoriu divin, așa cum este și Simion Felix Marțian”, spune desăre noul volum al poetului vulcănean, scriitoarea Emilia Poenaru Moldovan.

Poetul Simion Felix Marțian a debutat în anul 2005, în revista „Cuvântul Adevărului”. Debutul editorial a avut loc în 2008, La editura Metanoia din Oradea, cu volumul „Poezii – Să iubești și să învingi”. Au urmat, la aceeași editură, „Triumful vieții” (2013) și „Cărări de lumină” (2018). De asemenea, poetul Simion Felix Marțian mai este prezent cu versuri în câteva antologii colective:

  • „Poetica” – Cenaclul Poetic Schenk, Editura Dionysos (2018)
  • „Toamna Cuvântului” – eCreator, Baia Mare (2018)
  • „Cercul Poeților-IV” – Cercul Literar de la Cluj, Editura Colorama (2020)
  • „Litera Nordului” – Editura George Coșbuc, Bistrița (2021)
  • „Lirism în cromatica toamnei” – Editura George Coșbuc, Bistrița (2021)

Versurile sale și-au găsit loc și în paginile unor prestigioase reviste literare, ca: „Rotonda valahă”, „Litere”, „Caligraf”, „Poezia”, „Discobolul”, „Portal-MĂIASTRA”, „Axis Libri”, „Actualitatea literară”, „Contrast literar”, Algoritm literar”, „Caiete Silvane”, „Constelații diamantine”, „Thymes”, „Sintagme literare”, „Contraste culturale”, „Monitorul de Poezie”, „Caietele Columna”, „Vâlcea Literară”, „Helis”, „Perspectiva”, „Logos și Agape”, „Armonii Culturale”, „Climate literare”, „Urmuz”,  „Leviathan” „Conexiuni culturale” (SUA), ș.a.

Este membru al unor cenacluri literare prestigioase, precum „Cercul literar de la Cluj” și „Cenaclul poetic Schenk”, fiind multi-premiat, atât în țară, cât și peste hotare pentru versurile sale.

Vulcănenii vor avea ocazia să-l reîntâlnească pe poetul Simion Felix Marțian și să-i citească cele mai recente creații, odată cu evenimentul lansării volumului ”Sonete sonore”, eveniment care va avea loc la finalul acestei săptămâni la Vulcan.