”Sonete sonore”, de și cu poetul Felix Simion Marțian, la Vulcan

Iubitorii de poezie, literatură, cultură au avut parte, la finalul săptămânii de un alt eveniment de excepție găzduit în municipiul Vulcan. Acesta a fost prilejuit de revenirea în țară a poetului creștin Simion Felix Marțian pentru lansarea în fața publicului vulcănean a celui de-al patrulea volum de versuri al său.

Evenimentul a avut loc la sala de consiliu a Primăriei municipiului Vulcan, în prezența unui numeros public, dornic să interacționeze cu valorosul poet vulcănean Simion Felix Marțian, stabilit de câțiva ani buni în Germania. Gazda evenimentului a fost chiar primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, care s-a declarat încântat de pulsul cultural tot mai activ al membrilor valoroși ai comunității locale.

”O lansare de carte, ca de altfel orice alt eveniment cultural care aduce în atenție oameni valoroși ai comunității noastre locale și creațiile acestora, nu poate fi decât un moment de bucurie. Pentru m ine, ca primar dar mai ales ca și concitadin al poetului Simion Felix Marțian este o mare bucurie să pot participa la un astfel de eveniment și-i mulțumesc că a ales sediul primăriei municipiului Vulcan pentru această frumoasă lansare de carte a noului său volum de sonete. Sunt convins că poeziile care sunt incluse în acest volum sunt, asemenea creațiilor literare precedente ale domnului Simion Felix Marțian de mare sensibilitate și de mare valoare. Voi citi cu plăcere aceste sonete și, încă de pe acum, îl felicit pe distinsul poet pentru această realizare literar-culturală deosebită!”, a delcarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Nume cunoscut și apreciat în literatura contemporană, poetul vulcănean Simion Felix Marțian a adus în atenția publicului cititor de poezie din locul cel mai drag sufletului său, municipiul Vulcan, cel mai recent volum al său, ”Sonete sonore”. ”Sonate sonore” este cel de-al patrulea volum de autor al poetului Simion Felix Marțian, apărut la Editura Colorama din Cluj Napoca.

”Precum pictorii care își încearcă penelul și pe portrete, dovedindu-și astfel deplina măiestrie, poeții care adaugă la opera lor – și le reușește estetic – sonetul, ca formă de exprimare poetică, sunt, după părerea noastră, desăvârșiți ca artiști. Și nu vorbim de cei pentru care sonetul e doar construcție rigidă, ale cărei rigori privind rimele și ritmul îi încorsetează în ceea ce au de spus, ci de adevărata libertate creatoare, de acei poeți cu har care invită cuvintele să se înscrie într–un insolit teritoriu divin, așa cum este și Simion Felix Marțian”, spune desăre noul volum al poetului vulcănean, scriitoarea Emilia Poenaru Moldovan.

Poetul Simion Felix Marțian a debutat în anul 2005, în revista „Cuvântul Adevărului”. Debutul editorial a avut loc în 2008, La editura Metanoia din Oradea, cu volumul „Poezii – Să iubești și să învingi”. Au urmat, la aceeași editură, „Triumful vieții” (2013) și „Cărări de lumină” (2018). De asemenea, poetul Simion Felix Marțian mai este prezent cu versuri în câteva antologii colective:

  • „Poetica” – Cenaclul Poetic Schenk, Editura Dionysos (2018)
  • „Toamna Cuvântului” – eCreator, Baia Mare (2018)
  • „Cercul Poeților-IV” – Cercul Literar de la Cluj, Editura Colorama (2020)
  • „Litera Nordului” – Editura George Coșbuc, Bistrița (2021)
  • „Lirism în cromatica toamnei” – Editura George Coșbuc, Bistrița (2021)

Versurile sale și-au găsit loc și în paginile unor prestigioase reviste literare, ca: „Rotonda valahă”, „Litere”, „Caligraf”, „Poezia”, „Discobolul”, „Portal-MĂIASTRA”, „Axis Libri”, „Actualitatea literară”, „Contrast literar”, Algoritm literar”, „Caiete Silvane”, „Constelații diamantine”, „Thymes”, „Sintagme literare”, „Contraste culturale”, „Monitorul de Poezie”, „Caietele Columna”, „Vâlcea Literară”, „Helis”, „Perspectiva”, „Logos și Agape”, „Armonii Culturale”, „Climate literare”, „Urmuz”,  „Leviathan” „Conexiuni culturale” (SUA), ș.a.

Este membru al unor cenacluri literare prestigioase, precum „Cercul literar de la Cluj” și „Cenaclul poetic Schenk”, fiind multi-premiat, atât în țară, cât și peste hotare pentru versurile sale.