Speranțe și certitudini la deschiderea noului an academic de la Universitatea din Petroșani

Startul oficial al anului universitar 2023-2024 de la Universitatea din Petroșani fost dat luni, 2 octombrie, în cadrul unei festivități care a avut loc în Aula Magna a instituției academice din Valea Jiului, în prezența unui număr mare de studenți, profesori și invitați.

Oaspeți ai acestui eveniment au fost, printre alții, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara – Alin Țambă, subprefectul județului Hunedoara – Lorincz Szell, inspectorul școlar general al ISJ Hunedoara – Maria Ștefănie, primarul municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Vulcan – Cristian Merișanu, administratorul special al CEH – Cristian Roșu, directorul tehnic al INCD-INSEMEX Petroșani, Emilian Ghicioi ș.a.

În cuvântul său de deschidere a anului universitar, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu a vorbit despre performanțele apreciatei instituții superioare din Valea Jiului, intrată acum în cel de-al 75-lea an de existență, performanțe înregistrate de-a lungul anilor, dar mai ales în ultimul deceniu. ”Acum cand aniversăm 75 de ani de la înființare, Universitatea din Petroșani desfășoară un învățământ modern, diversificat și adaptat permanent la cerințele mediului socio-economic, fiid o instituție de avangardă pentru această regiune, dar și pentru România. Pregătim tot mai mulți specialiști pentru industriile și servicile cu valoare adăugată mare, pentru domeniile strategice de dezvoltare a României, dar și în alte domenii, care contribuie la o dezvoltare complexă și armonioasă a societății românești. Calitatea învățământului nostru superior, înseamnă resursa umană (profesori și studenți), dascălii având în acest context nu numai rolul de a transmite cunoștiințe necesare studenților pentru a deveni buni specialiști dar și de a modela caractere, a incita la creație, inițiativă și la munca în echipă. Cu toate aceste condiții realizate, prefigurăm  apoi angajabilitatea. Companiile mari sau mici, firmele, societățile de stat, băncile sau societățile de asigurări, au nevoie de specialiști cu aceste calități și competențe, studenții noștrii găsindu-și locuri de muncă în țară  sau străinătate intrând în competiție, de la egal la egal cu absolvenții oricărei alte universități din România sau Europa”, a spus rectorul Radu Sorin.

În susținerea acestor afirmații stă însăși faptul că, din anul 2020, Universitatea din Petroșani a fosty declarată drept ”Universitate Europeană”, aceasta fiind parte integrantă a Consorțiului EURECA-PRO. Cu 22 specializări de licență, 22 specializări la master și 4 specializări de doctorat în structura noului an universitar 2019-2020, Universitatea din Petroșani pornește la drum oferind studenților, masteranzilor și doctoranzilor săi nu doar certitudinea unei pregătiri profesionale desăvârșite și a unei infrastructuri educaționale de cea mai înaltă calitate, ci și oportunitatea pregătirii inclusiv în cadrul unor prestigioase universități internaționale (grație parteneriatelor pe care le are Universitatea din Petroșani cu mari universități din Europa dar și de pe alte continente și grație programelor Erasmus+ derulate sub egida UE), dar mai ales garanția faptului că un absolvent de studii superioare al oricăreia din cele trei facultăți existente la Petroșani (și, mai nou, la Deva) obține toate calitățile necesare pentru a ocupa o poziție de top pe piața muncii, în țară sau oriunde în lume. Aceste aspecte au fost, de altfel, evidențiate și în mesajele transmise studenților și cadrelor didactice de persoanlitățile publice prezente la acest eveniment care, în bună parte, sunt la rândul lor, absolvenți ai Universității din Petroșani.

Speranțe într-un an universitar 2023-2024 sub semnul excelenței își pun și studenții care au optat pentru admiterea în cadrul celor trei facultăți ale Universității din Petroșani. În numele acestora, studenta Alexandra David (anul I Contabilitate la Facultatea de Științe) și-a exprimat convingerea că, dincolo de emoționanta ”filă de jurnal” a deschiderii noului an academic, va reuși să scrie multe alte file de succes în jurnalul experienței sale și a colegilor săi, în viața de student.

Nu mai puțin de 856 studenti în anul 1 la licență, 532 studenti în anul 1 la master, 30 studenți în anul 1 la doctorat și aproape 200 studenți la a doua facultate, aduc cifra totală a studenților care încep anul acesta studiile superioare la Universitatea din Petroșani la peste 4000, fără a-i lua în calcul cei de la cursurile postuniversitare. Rectorul Universității din Petroșani arată că toate locurile bugetate, atât la licență, cât și la master și doctor au fost ocupate, așa cum și locurile cu taxă au constituit o opțiune pentru foarte mulți studenți. În plus, sunt înscriși aici și 28 de studenți străini (numar maxim acreditat) la noua specializare de master ”Consum și producție responsabilă ̎  în limba engleză, ca un rezultat al proiectului EURECA-PRO.

Aceștia vor avea parte la Petroșani, nu doar de oportunitatea de a studia într-un campus excepțional, ci și în amfiteatre, săli de clasă și laboratoare modernizate și dotate corespunzător, grație investițiilor care au fost realizate aici în ultimii ani, grație unor proiecte considerabile finanțate din fonduri europene atrage se echipa managerială condusă de rectorul Sorin Mihai Radu, subiect asupra căruia vom reveni într-un alt articol.

”Vă spunem bun venit în comunitatea Universității din Petroșani și mult succes în drumul pe care-l începeți astăzi în această frumoasă călătorie spre performanță și consacrare! Dispunem de tot ce este necesar pentru a vă oferi servicii educaționale atractive, elevate și eficiente, o evaluare formativă, o buna conexiune a cursurilor cu lucrările de laborator. An de an creăm condiții de studiu și cazare investind în creativitatea și visurile studenților noștrii, oferindu-le posibilitatea afirmării depline. Reușim astfel modelarea unor specialiști dar și a unor caractere care vor genera plusvaloare, afirmare și responsabilitate. Pe boboci, studenții anului I, îi asigurăm că venind la Universitatea din Petroșani au făcut o alegere bună , vorbind despre șansa pe care o au studenții nostrii de a deveni nu numai adevărați specialiști pe care marile companii îi cer, ci și de a reuși prin competențele pe care le asigurăm  să fie creatori  de idei noi, să fie capabili  de a se adapta la noile provocări ce vor veni în economia noastră. În încheiere îmi exprim convingerea că, pe baza eforturilor comune ale tuturor celor implicați, Universitatea din Petroșani poate deveni mai puternică și își poate confirma renumele pe care și l-a creat în timp”, a mai spus, în mesajul său de deschidere a anului universitar 2023-2024 de la Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității.