Mozaic artistic pe simezele Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, cu lucrări ale prof. Petru Gorea

Profesorul Petru Gorea este cunoscut în Valea Jiului ca, de altfel, în toată Transilvania, pentru calitățile sale de biolog și, mai ales, pentru activitățile sale deosebite derulate în cadrul taberelor ”Adeona”. Ceea ce este poate mai puțin cunoscut este faptul că profesorul clujean Petru Gorea este nu doar un reputat dascăl de biologie, ci și un remarcabil artist plastic.

Absolvent de Arte Plastice și, mai ales pasionat de acest domeniu al ”belle-arte”-lor, prof. Petru Gorea experimentează o gamă variată de tehnici creative, de la pictură în ulei la grafică, de la metaloplastie la pictură pe sticlă sau de la instalații creative la colaje artistice. Toate aceste stiluri creative care constituie un mozaic al realizările sale în domeniul artelor plastice au constituit tema unei expoziții personale, al cărei vernisaj a avut loc joi, 2 noiembrie 2023, la Galeria de Artă a Casei de Cultură a Studenților din Petroșani.

Evenimentul s-a bucurat de o largă audiență, generată atât de ineditul lucrărilor expuse pe simeze în cadrul expoziției intitulate sugestiv ”Mozaic 18”, dar mai ales de faptul că în aventurile montane din taberele Adeona, prof. Petru Gorea și-a făcut foarte mulți prieteni inclusiv în Valea Jiului, oameni care și-au dorit să-l descopere și în ceastă calitate de artist. ”Sunt 78 de lucrări, în diferite tehnici, mai vechi sau mai noi, pe care le-am experimentat de-a lungul să-i spunem carierei mele artistice, cu 18 mai multe decât vârsta mea, acestea fiind de altfel și elementele care au stat la baza titlului generic pe care l-am ales pentru această expoziție: Mozaic 18”, spune artistul Paul Gorea.

În opinia artistului Sorin Oprea, invitat să facă pentru publicul prezent la vernisajul expozițional, o prezentare a lucrărilor din expoziție, fiecare lucrare în parte ca și întregul ansamblu de lucrări prezentate în această expoziție, sunt o carte de vizită pentru un artist talentat, inspirat și elevat. ”Descoperiți în această expoziție lucrări de artă care, deși sunt realizate în stiluri și tehnici creative diferite, formează un mozaic ale cărui piese se îmbină într-un mod armonios, elegant, în totul unitar al acestei expoziții. Îl felicit pe autor și-i mulțumesc prietenului nostru Petru Gorea că a luat decizia absolut inspirată de a-și prezenta creațiile în fața publicului din Petroșani, că ne-a permis să pătrundem în lumea această atât de diversă și de frumoasă a creațiilor sale”, a spus Sorin Oprea.

Lucrările din cadrul expoziției ”Mozaic 18” aparținând artistului plastic clujean Petru Gorea pot fi admirate de publicul iubitor de artă la galeria din cadrul Casei de Cultură a Studenților, pe parcursul lunii noiembrie. Directorul CCS Petroșani, lector univ.dr. Lavinia Hulea apreciază că acest eveniment este unul valoros și binevenit pe agenda culturală a instituției pe care o conduce și, în general, pentru viața culturală a Văii Jiului. ”Ne bucurăm că putem aduce în atenția publicului încă o expoziție valoroasă, încă un artist remarcabil și-i mulțumesc domnului prof. Petru Gorea că a venit să ne prezinte lucrările sale în această expoziție inedită și interesantă. Descoperim în lucrările acestei expoziții un artist valoros, un melanj de stiluri creative și o serie de lucrări menite să impresioneze iubitorii de artă”, a declarat Lavinia Hulea, directorul CSS Petroșani.

Dincolo de oportunitatea de admira, în premieră, lucrărilor artistului clujean Petru  Gorea, publicul prezent la vernisajul din 2  noiembrie 2023 de la Casa de culturăa  Studenților din Petroșani a avut și surpriza de a o asculta, într-un scurt dar deosebit de emoționant și inspirat microrecital, pe tânăra și talentata cantautoare Luminița Donisă, un alt valoros membru al grupului de prieteni al taberelor Adeona, dar mai ales un artist de top al Văii Jiului.