Întâlnire de poveste la Petroșani, cu scriitorul Viorel Ilișoi și cărțile Editurii GRI

În general, lansările de carte par evenimente pretențioase, în care oameni cu o alură gravă îți vorbesc în termeni elitiști despre viața și opera autorului și în care, cu aceeași tentă superioară, scriitorul transmite, printr-un discurs pentru descifrarea căruia, de multe ori, ai nevoie de dicționar, mesajul care trebuie să te convingă de faptul că noua sa carte merită și trebuie neapărat citită.

Nimic din această imagine superioară a unui eveniment literar nu se regăsește în lansarea de carte organizată la Petroșani de Editura GRI, la inițiativa jurnalistului Ilie Pintea, cu sprijinul ziarului Exclusiv, al televiziunii HD365Tv și al Aztek Caffe și, cu toate acestea, evenimentul care l-a adus în atenția publicului cititor pe scriitorul Viorel Ilișoi, venit cu un maldăr de cărți de la editura pe care o conduce, s-a dovedit a fi unul memorabil. Cei prezenți pot confirma faptul că întâlnirea cu scriitorul Viorel Ilișoi a fost una cu adevărat de poveste.

Acesta a ajuns la Petroșani în ultimul ”chek point” al turneului național cu opriri în 12 orașe, pe care l-a făcut în doar 14 zile, împreună cu fiica sa Elena, după ce a străbătut jumătate de țară și după ce le-a vorbit miilor de oameni din marile orașe ale României despre el și, mai ales, despre cărțile sale, în dorința sa de a-i determina pe cei care simt încă plăcerea de a citi o carte tipărită că oricare din volumele sale de autor – ”Cele mai bune reportaje”, ”Strălucitor”, ”Viața literară pe Bahlui” sau ”Eroii mei” – merită să fie cumpărate și citite.

Viorel Ilișoi s-a declarat încântat de numărul oamenilor din Petroșani (singurul oraș cuprins în turneul său cultural care nu este și reședință de județ) care au nu doar apetență pentru lectură, ci și buna plăcere de a-l asculta povestind câteva crâmpeie din viața sa. Pentru că, dincolo de faptul că este un scriitor de mare calibru, Viorel Ilișoi se dovedește a fi un excepțional povestitor. Iar poveștile despre viața sa tumultoasă, cu suișuri și coborâșuri, cu întâlnirea unor oameni providențiali sau altora obscuri, cu neîncetate căutări, descoperiri și redescoperiri, cu speranțe și dezamăgiri, cu succese și eșecuri, par a fi tot atâtea subiecte ale unui roman-fluviu, în care el este personaj principal.

La Petroșani, poveștile lui Viorel Ilișoi s-au dovedit a fi greu de oprit, acesta delectând publicul vreme de aproape patru ceasuri, într-o lansare de carte ce a părut mai degrabă o întâlnire între buni prieteni care nu s-au văzut de multă vreme.

Sigur că toate aceste povești istorisite cu har, în dulcele grai moldovenesc, de scriitorul Viorel Ilișoi, pe care Ilie Pintea îl consideră drept ”un Ion Creangă al vremurilor noastre” au stârnit interesul publicului, care a luat cu asalt standul de cărți al Editurii GRI, bucurându-se de data aceasta și de autograful autorului. Încântat a fost și Viorel Ilișoi, care a (re)descoperit la Petroșani, pentru a doua oară, un public entuziast și multe locuri de poveste, în ciuda aspectului arhitectural-urbanistic al localității care, cu mici excepții, i s-a părut a fi precum culoarea ce dă numele editurii sale.

Cei care au participat luni, 13 noiembrie 2023 la prezentarea creațiilor literare ale lui Viorel Ilișoi și ale Editurii GRI, au avut ocazia să constate că lansările de carte pot fi și ”altfel” decât pretențioase dar plicticoase, așa cum au avut, mai ales, ocazia să-l (re)descopere pe acest om remarcabil și pe acest scriitor valoros.

Tot așa cum și cei care-i vor citi cărțile, ce lesne pot fi încă procurate de pe pagina web a Editurii GRI (https://edituragri.ro/), se vor convinge de acest incontestabil adevăr.