Apa Serv Valea Jiului a finalizat alte două contracte din proiectul european pentru modernizarea infrastructurii de apă potabilă

La sediul central al Apa Serv Valea Jiului din Petroșani a avut loc miercuri, 15 noiembrie 2023, recepția finală pentru alte două proiecte de investiții realizate în cadrul programului ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în  județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014-2020” implementat cu fonduri europene accesate în cadrul POIM.

Directorul general al ASVJ, Cristian Ionică a informat că este vorba despre finalizarea investițiilor la contractul de lucrări pentru punerea în funcțiune a noului Sistem centralizat de monitorizare SCADA, respectiv de contractul de lucrări pentru reabilitarea aducțiunii de apă de la  Valea de Pești, pe tronsonul Vulcan-Petroșani. ”Sunt două contracte deosebit de importante pentru noi, care garantează buna funcționare a sistemului de alimentare cu apă potabilă și care ne permite o gestionare mult mai eficientă a întregului sistem aflat în administrarea Apa Serv Valea Jiului. Succesul acestor lucrări reprezintă un efort conjugat din partea colegilor mei din cadrul operatorului regional de apă și canalizare, al acționarilor noștri, al echipei de implementare și al constructorului, motiv pentru care le transmit tuturor mulțumiri pentru munca depusă”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.

La conferința de recepție a celor două obiective de investiții au fost prezenți, pe lângă echipa managerială a Apa Serv Valea Jiului, reprezentanți ai tuturor autorităților publice locale și județene, reprezentanți ai companiilor implicate în activitățile de consultanță, dirigenție de șantier și ai antreprenorilor care au asigurat derularea acestor noi investiții. Prezent la eveniment în calitate de reprezentant al acționarului majoritar al Apa Serv Valea Jiului, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram (fost director al companiei de apă din Valea Jiului) a felicitat echipa operatorului acestui important serviciu de utilitate publică pentru modul exempar în care au fost coordonate aceste investiții, în așa fel încât lucrările să fie finalizate la termen iar, pe perioada execuției, beneficiarii să aibă cât mai puțin de suferit din pricina lucrărilor. ”Indiferent cine ce ar spune, echipa de la Apa Serv Valea Jiului condusă de Cristian Ionică merită aprecieri și felicitări pentru gestionarea acestor contracte de lucrări și, în general, pentru activitatea de management a companiei der apă în perioada implementării acestor proiecte europene în așa fel încât cetățenii Văii Jiului să nu fie afectați de lipsa de apă potabilă. Sigur că au mai fost și probleme, că au mai fost și nemulțumiri, dar una peste alta, rezultatele vorbesc de la sine, iar faptul că în Valea Jiului avem apă la robinet 24 de ore din 24 este o realitate apreciată de toată lumea. Așa cum tot o realitate este faptul că Apa Serv Valea Jiului a reușit, în ultimii ani, să investească 120 de milioane de euro în două proiecte europene, fiind primul operator de acest fel din România care a închis cu succes proiectul pe POR și care deja are realizat un procent de peste 90% din POIM”, a declarat Costel Avram.

Acesta a precizat, totodată, că necesarul de investiții pentru ca întregul sistem de alimentare cu apă potabilă și canalizare în Valea Jiului să fie adus la standarde europene, este estimat în studiile de specialitate la circa 240 de milioane de euro. ”Am reușit să obținem fonduri pentru a realiza 50% din aceste investiții și vom vedea, în ce măsură putem găsi soluții pentru a atrage fonduri și în continuare. Cert este că, dacă nu erau realizate aceste lucrări de investiții în reabilitarea și modernizarea rețelelor, a stațiilor de tratare și epurare a apei ș.a.m.d., astăzi am fi fost în situația în care nu am fi putut da apă la robinet decât, în cel mai fericit caz, la program 6 ore pe zi”, a explicat Costel Avram.

Cele două noi contracte de lucrări recepționate cu acest prilej constituie, în opinia directorului general al ASVJ, un pas esențial în operarea sistemului de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului și garantarea asigurării api la robinet, 24 de ore din 24, aproape în orice situație. Cele două contracte recepționate miercuri, 15 noiembrie 2023 au fost prezentate în detaliu și ne vom opri asupra fiecăruia dintre acestea în articole distincte, dedicate fiecăruia dintre aceste subiecte.