Sindicatul Muntele anunță proteste la unitățile miniere din Valea Jiului

Minerii din Valea Jiului vor declanșa joi, 16 noiembrie 2023 o formă de protest la sediul exploatărilor miniere din Valea Jiului, pe fondul nemulțumirilor generate de respingerea în plenul Senatului a amendamentelor la Legea Pensiilor care au fost convenite în urma rundelor de dialog cu Ministerul Muncii și Solidarității și care au fost aprobate în comisia de specialitate a Senatului României și reconfirmate în comisiile reunite ale Senatului.

Liderii de sindicat își exprimă astfel dezaprobarea față de situația creată, considerând că eliminarea prevederilor legislative care au fost negociate, acceptate și incluse în Anexa la Legea Pensiilor, care urmau să devină parte integrantă a acesteia, crează nedreptăți profunde pentru minerii care urmează să se pensioneze în anii următori, precum și pentru pensionarii mineri.

Liderul Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean informează că protestul salariaților din cadrul CEVJ va avea loc joi, 16 noiembrie 2023, la toate sucursalele, începând cu ora 12,45. ”Nu va fi un protest cu încetarea activității. Practic, salariații care vor ieși din schimbul I vor rămâne la unitățile miniere, așa cum o vor face și salariații de la sectoarele de suprafață și personalul TESA, care au renunțat la pauza de masă, pentru a participa la acest protest, alături de liderii de sindicat. Activitatea nu va fi întreruptă, asta însemnând că schimbul II intră în mină, la program. Dorim însă, prin această primă formă de protest, să atragem atenția că Parlamentul României este pe cale să facă o mare nedreptate minerilor și ne dorim ca, la votul decisiv din Camera Deputaților, amendamentele care ne vizează să fie adoptate și introduse în noua Lege a Pensiilor”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Respingerea amendamentelor la noua Lege a Pensiilor privind vârsta de pensionare în plenul Senatului  a determinat parlamentarii din Valea Jiului, respectiv senatorul PSD Cristian Resmeriță și senatorul PNL Lucica Muntean, să voteze împotriva actului normativ care reglementează sistemul public de pensii în România, începând cu anul 2024.