Proiectul privind realizarea accesului spre autostrada A1 la Sântuhalm, aprobat de CJH

Consiliul Județean Hunedoara întrunit, astăzi, în ședință extraordinară, a adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale și Temei de proiectare pentru obiectivul de investiții „TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – A1”.

Realizarea accesului spre autostrada A1 este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură propuse de Consiliul Județean Hunedoara și care urmează să fie finanțat de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Programul Operațional Transporturi 2021-2027. De altfel, proiectul este cuprins în Programul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport 2021-2027.

Viitorul drum cu patru benzi de circulație (2 benzi pe sens) va asigura conectivitatea cu Autostrada A1, va asigura reducerea timpilor de călătorie și creșterea siguranței rutiere. De asemenea, legătura directă cu autostrada va contribui la creșterea calității vieții din municipiul Hunedoara și localitățile limitrofe prin atragerea de investitori și crearea de noi locuri de muncă.

Conexiunea cu autostrada traversează teritoriul a patru UAT-uri (Hunedoara, Deva, Simeria și Hărău) și suprapune 9,3 kilometri din actualul drum județean 687 până la intersecția cu DN7, arteră care trebuie modernizată și adusă la standardul de drum TransRegio. Pentru a doua parte a legăturii se propune un nou drum de legătură de 4,45 km, care pornește din zona intersecției de la Sântuhalm, la care se adaugă un pod peste calea ferată și un pod nou peste Mureș în dreptul comunei Hărău.

În această vară, Consiliul Județean Hunedoara și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au încheiat un parteneriat în vederea realizării obiectivului de investiții TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – Autostrada A1. Imediat după semnarea documentului, a fost întocmit studiul de fezabilitate, iar astăzi au fost aprobate documentațiile din etapa a II-a.

La vremea respectivă, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, preciza că „este un pas important, pentru că acum avem certitudinea că vom putea realiza încă o legătură directă cu autostrada, pe lângă cele existente la Simeria Veche și Șoimuș. La finalul acestui proiect, vom putea spune cu mândrie, că Deva, reședința județului, are ieșire directă la autostradă, la fel și Hunedoara”.