La Vulcan se acționează pentru evacuarea deșeurilor din Colonia de Jos

Problema deșeurilor depozitate în clădirea fostului SSH Vulcan, aflată acum în patrimoniul administrației publice de la Vulcan a generat multe dezbateri și controverse după ce compania de salubritate Pregoterm Vulcan a intrat în procedura de insolvență și, mai apoi, de faliment. Asta cu atât mai mult cu cât, odată cu trecerea timpului, depozitarea acestor deșeuri a generat o serie de probleme de mediu care au necesitat intervenția autorităților.

Din păcate, în ciuda eforturilor depuse de administrația publică locală de la Vulcan în vederea identificării unei soluții legale prin care să poată fi soluționată această problemă, acest demers s-a dovedit a fi unul mult mai dificil decât părea. ”Oricât de mult am dorit să putem acționa pentru eliminarea acestei situații neplăcute și pentru noi, și pentru cetățenii din Colonia de Jos a Vulcanului, neavând o soluție juridică legală, practic nu am putut acționa imediat în această direcție, așa cum ne-am fi dorit. Acele deșeuri aparțin firmei Pregoterm, aflată în faliment din 2008 și care se află într-o procedură juridică de lichidare. Am solicitat administratorului judiciar să aloce o parte din fondurile aflate la dispoziție, în conturile Pregotermului, pentru a transporta o parte din aceste deșeuri la deponeul ecologic de la Bârcea și, în timp, am reușit să ducem cam 30% din cantitate”, spune Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Acesta precizează că, în paralel, Primăria municipiului Vulcan a cerut sprijin din partea tuturor autorităților competente, de la Consiliul județean Hunedoara și până la Instituția Prefectului județului Hunedoara. În cele din urmă, soluția a venit după intervenția președintelui Consiliului județean Hunedoara, administrația județeană fiind abilitată de Administrația Județeană de Mediu să intervină pentru ridicarea deșeurilor de la Vulcan. ”Vreau să-i mulțumesc personal domnului președinte Laurențiu Nistor, care a înțeles situația juridică deosebit de complicată în care ne aflam, dar a înțeles în egală măsură că această problemă trebuie într-un fel soluționată și care ne-a dat întregul sprin în această direcție. Și iată că, datorită președintelui Consiliului județean și a celor de la Garda de Mediu, a fost identificată soluția legală prin care aceste deșeuri pot fi ridicate”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.

Acesta își exprimă, în același timp, dezamăgirea, că deși ar fi avut la îndemână o serie de pârghii legale pentru a acționa în sprijinul administrației de la Vulcan în soluționarea acestei probleme, prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian a preferat să facă doar un exercițiu de imagine, pozându-se de câteva ori cu baloții de deșeuri și aruncând responsabilitatea privind existența acestei situații nefericite, pe administrația locală de la Vulcan. ”Domnul prefect a fost de vreo câteva ori la Vulcan, cu presa, acuzându-ne pe noi cei de la Primărie, că nu evacuăm aceste deșeuri, deși știa foarte bine că acest lucru nu este posibil, din punct de vedere legal. Însă a continuat și mă gândesc acum dacă acțiunile publice ale domniei sale nu pot fi interpretate ca fiind o instigare la încălcarea legii, lucru foarte grav dacă avem în vedere că Instituția Prefectului trebuie să fie tocmai un garant al respectării legilor. Acum, domnul prefect spune că a soluționat problema deșeurilor de la Vulcan, cu toate că, repet, nu are nici un merit, Consiliul județean Hunedoara și Garda de Mediu fiind instituțiile care au găsit, în cele din urmă, formula juridică legală pentru a rezolva această situație, drept pentru care le mulțumesc”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Degajarea celor circa 700 de tone de deșeuri din fosta hală SSH de la Vulcan a început, zilele acestea, după ce Consiliul județean Hunedoara a încheiat, în acest sens, un contract cu Supercom, compania care asigură de altfel serviciile de colectare a deșeurilor în Valea Jiului, dar și administrarea depozitului ecologic de la Bârcea. Se lucrează în ritm alert, în aceste zile, la evacuarea deșeurilor din depozitul Pregoterm de la Vulcan, iar primarul municipiului Vulcan crede că acțiunea se va soluționa cu succes până la finalul acestui an, după care Primăria va căuta să identifice potențiali investitori care să utilizeze în mod eficient vechea hală a SSH.

Până când va fi însă găsită o oportunitate în această direcție, primarul municipiului Vulcan transmite cetățenilor din Colonie rugămintea să nu mai depună în incinta acestei clădiri deșeurile menajere din gospodărie, pentru care există puncte gospodărești amenajate în acest scop.