Aplauze, aprecieri și sprijin profesional și administrativ pentru Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” la 75 de ani de existență

Existența unui teatru într-o zonă cunoscută la nivel național mai degrabă pentru rolul său în economie și industrie, cum este Valea Jiului, a generat desigur curiozitate și pentru reprezentanți de seamă ai culturii teatrale din România, cu atât mai mult cu cât Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani a împlinit anul acesta 75 de ani de existență.

Atrași de acest eveniment festiv, dar și de programul spectacolelor de anverguvă puse în scenă la Petroșani în cadrul ”Galei aniversare a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” Petroșani”, o seamă de valoroși critici de teatru, conducători de teatre, reputați teatrologi români sau lideri ai asociațiilor profesionale din acest domeniu, împreună cu lideri ai administrațiilor locale și județene, au fost prezenți la excepționalul program cultural realizat, cu acest prilej, de echipa acestei valoroase instituții de cultură din Valea Jiului.

În rândul acestora i-am remarcat pe Dragoș Buhagiar – președintele UNITER, pe Alexandru Grecu – președintele UNITEM și directorul Teatrului Național ”Satiricus” din Chișinău, pe Denislav Yanev – directorul Teatrului Dramatic de Stat din Târgovishte (Bulgaria), Alina Epingeac – critic de teatru, teatrolog, profesor asociat la UNATC București, Ovidiu Caița – regizor artistic al Teatrului de Nord Baia Mare, Marinela Țepuș – teatrolog și filolog, fost director al Teatrului Nottara din București, Doru Mareș – critic literar, Maria Zărnescu – critic de teatru, profesor la Universitatea Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, membru UNITER si membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, Florentina Bratfanov – director de casting, dar și pe Maria Ștefănescu, Ana Marius, Mona Rapolțan sau Gelu Badea, Adrian Țion, Horațiu Apan, Dumitru Acriș, ș.a. În mare parte, aceștia s-au declarat surprinși și profund impresionați de valoarea teatrului din Petroșani, de prestația actorilor și de repertoriul generos al acestei trupe, dar mai ales de publicul iubitor de teatru din Valea Jiului.

Președintele UNITER România, Dragoș Buhagiar s-a declarat încântat de ceea ce a descoperit la teatrul din Valea Jiului și a felicitat la scenă deschisă echipa condusă de Irina Bodea-Rodu pentru activitatea pe care o desfășoară și pentru spectacolele de calitate pe care le oferă publicului din Valea Jiului, dar și din afara județului. În egală măsură, Dragoș Buhagiar a apreciat modul în care Consiliul județean Hunedoara, instituția care patronează activitatea teatrului din Petroșani, se implică în susținerea actului artistic și a acestui așezământ de cultură, dar și pentru felul în care, prin investițiile deja programate, demonstrează că este ancorată și în viitor. ”Sunt absolut onorat că am ajuns la acest eveniment care conseamnează 75 de ani de istorie a acestui teatru care s-a scris într-o zonă muncitorească, dar în care a existat și există un public atât de pasionat și bun cunoscător de teatru. Este o încântare să vezi sala plină, să vezi bucuria oamenilor după fiecare spectacol și bucuria cu care echipa aceasta deosebită joacă fiecare spectacol. Vă felicit și felicit, totodată, administrația județeană care a înțeles cât de important este rolul teatrului în viața culturală a acestei comunității și care acordă tot sprijinul acestei instituții de cultură. Vă îndemn să susțineți în continuare aceste teatru, această echipă și să nu-i credeți pe cei care spun că trebuie să tăiem bani de la cultură ca să punem la sănătate, sau să tăiem de la sănătate ca să punem la educație. Pentru că fiecare din aceste trei domenii, Sănătate-Educație-Cultură, sunt în egală măsură pilonii pe care se construiește civlizația umană”, a spus Dragoș Buhagiar, președintele UNITER.

La rândul său, președintele UNITEM Moldova, regizorul Alexandru Grecu, deja un partener și bun prieten al teatrului hunedorean a ținut să felicite Teatrul din Petroșani cu prilejul aniversării celor 75 de ani de existență și Consiliul Județean Hunedoara pentru implicarea constantă în susținerea și promovarea culturii.

Reprezentant al Consiliului județean Hunedoara, cu responsabilități directe în coordonarea Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, vicepreședintele Ion Bădin a arătat, în mesajul său, că instituția de cultură din Valea Jiului și-a respectat, în toți cei 75 de ani de existență, blazonul și a adus publicul aproape de teatru. Acesta a precizat că teatrul din Petroșani a fost întotdeauna apreciat pentru spectacolele sale extraordinare și pentru evenimentele pe care le-a organizat de-a lungul timpului. De altfel, acesta a transmnis, în cadrul evenimentului de închidere a Galei aniversare și un mesaj de felicitare din partea președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor. Și tot în numele CJH a oferit și o Diplomă de Excelență teatrului din Petroșani pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea culturii în rândul comunității locale.

”Ofensiva culturală inițiată de Consiliul Județean Hunedoara începe să dea roade, astfel că instituțiile de teatru din Petroșani și Deva au din ce în ce mai multă vizibilitate, iar publicul vine în număr mare în sălile de spectacol. Tocmai de aceea, dorim să oferim spectatorilor și actorilor cele mai bune condiții de vizionare și de lucru. Teatrul din Petroșani este beneficiarul unei finanțări în valoare de 2,7 milioane de euro, fonduri atrase de Consiliul Județean Hunedoara prin PNRR, pentru modernizarea și eficientizarea corpului nou de clădire, care găzduiește și sala de spectacole”, a mai precizat Ion Bădin, vicepreședintele CJH.

Pentru teatrul din Petroșani a fost o săptămână plină, cu spectacole și evenimente care au debutat în data de 4 decembrie și care au ținut până în 10 decembrie, pentru a marca cei 75 de ani de istorie a acestei scene atât de îndrăgite de publicul iubitor de teatru din Valea Jiului.

La mulți ani, Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani!