Ileana Berki împodobește la Vulcan ”Brăduțul de argint” cu glasuri de copii

Nu există colinde mai frumoase decât acelea cărora le dau sens glasurile cristaline ale copiilor.

Zeci de glasuri de copii vor aduce bucuria unui veritabil regal de colinde la Vulcan, în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri din județul Hunedoara: ”Brăduțul de argint”. Festival-concurs județean de colinde, destinat copiilor, ”Brăduțul de argint” este organizat la inițiativa eminentului dascăl și artist Ileana Berki, de mai bine de 20 de ani. Anul acesta, evenimentul va avea loc la Vulcan, sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 10,00 în sala Cinematografului ”Luceafărul”, în organizarea Asociației ”Glasuri de argint”, a Clubului Copiilor Valea Jiului și a Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan.

Festivalul este, așa cum ne dezvăluie Ileana Berki, unul complex și complet, pentru că zeci de copii și tineri talentați vor concura pentru prețioasele trofee ale ”Brăduțului de argint”, la diverse secțiuni de interpretare și creație muzicală muzicală precum: cântece de iarnă, muzică pop, jazz, rock și folk. Pentru selectarea celor mai buni competitori și desemnarea câștigătorilor ediției din acest an, Ileana Berki a invitat în juriu oameni deja recunoscuți în arta spectacolului în județul nostru precum Nicu Hada și E-Smart Learning Center din Deva, Teodora Petruț, Eugen Munteanu și Sergiu Pârvulescu.

Festivalul – concurs ,,BRADUȚUL DE ARGINT” are ca obiective principale:

  • Stimularea derulării activităților ce vizează promovarea educației muzicale;
  • Promovarea și încurajarea voluntariatului în rândul elevilor și a cadrelor didactice;
  • Cultivarea sensibilității, imaginației și creației în arta muzicii;
  • Sprijinirea afirmării tinerelor talente;
  • Promovarea produsului cultural;
  • Stimularea interesului copiilor pentru receptarea creațiilor și introducerea sa în circuitul valorilor spirituale;

Mi-am dorit dintotdeauna să fac o sărbătoare a glasurilor de argint, unde acestea să răsune curat și iubitor, așa cum numai un glas de argint poate să sune. Pentru prima oară, această dorință mi s-a împlinit în 1997, la Lupeni, acolo unde grație omului de excepție care este Emil Părău, Festivalul ”Brăduțul de argint” și-a derulat prima ediție și, un mai mai târziu, cea de-a doua ediție. După o pauză de mai mulți ani și după mari încercări în viața mea, s-a reaprins în mine dorința de a continua acest festival și de a readuce pe scenă vocile de argint ale copiilor din această frumoasă zonă a țării. Mulțumesc bunului Dumnezeu și celor care ne sunt sprijin în organizare, pentru că și anul acesta putem pune în scenă acest festival, de data aceasta la Vulcan”, spune Ileana Berki.

Într-o frumoase prezentare realizată de Arun Fabian Panaite, legenda Brăduțului de Argint sună cam așa: ”Cu mult timp în urmă, când Pământul era copil, Murmur- îngerul muzicii a plecat, pe veci, în rai. Dar înainte să plece, a căutat să ofere măreția lui muzicală, unor suflete nevinovate. A căutat lumea în lung și în lat, dar în zadar, pentru că oamenii nu știau să cânte și nici să asculte! Și cu speranța că va găsi vreodată pe cineva demn de măreția lui – a insuflat-o într-un brăduț. De la atât de multă energie, micul brăduț s-a făcut de argint. ʍʊʀʍʊʀ a apărut în visele noastre – și ne-a ales pe noi – Mesagerii Brăduțului de Argint! Și ne-a spus: Căutați sufletele pure și minunate, care cântă din inimă, cel mai cald și dați-le brăduțul! Este rândul lor să fie Glasuri de Argint!”

Publicul este așteptat în număr cât mai mare la acest eveniment artistic deosebit, în care pe lângă susținerea tinerilor înscriși deja în concurs, vor avea ocazia de a vedea pe scenă artiști valoroși într-un emoționant recital muzical, atât de necesar și de binevenit în preajma sărbătorilor de iarnă. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sala de spectacol.