”Brăduțul de argint” împodobit cu cele mai frumoase voci de copii, la festivalul Ileanei Berki de la Vulcan

În opinia generală a celor care au fost prezenți sâmbătă, 16 decembrie 2023 în sala de spectacol a Cinematografului ”Luceafărul” din Vulcan, ediția din acest an a Festivalului muzical ”Brăduțul de argint” a fost un adevărat regal muzical. Desigur, nici nu putea fi altfel având în vedere atât tradiția acestui eveniment de excepție, care a depășit deja 25 de ani, dar și exigența și dăruirea totală a celei căruia i se datorează organizarea acestuia: minunata artistă și profesoară de canto Ileana Berki.

Pentru ca acest eveniment, devenit unul emblematic în agenda evenimentelor culturale din județul Hunedoara, să se poată desfășura în ciuda faptului că ”ordonanța austerității” nu a mai permis finanțarea acestuia de la bugetul local, atât primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, cât și mai mulți sponsori din mediul privat, dar mai ales părinții copiilor care se pregătesc în arta muzicală sub bagheta Ileanei Berki au pus mână de la mână și au reușit să organizeze fără cusur acest remarcabil eveniment muzical, în care tinerii artiști din Valea Jiului, de la Clubul Copiilor dar și cei veniți de la Liceul Teoretic ”I.C. Brătianu” (împreună cu la fel de pasionații lor dascăli Martin Bodor, Mihail Mățan și Alexandru Malairos) au demonstrat că sunt deja artiști care nu mai au nevoie de confirmarea valorii lor artistice. Este și motivul pentru care organizatorii au decis ca ediția din acest an a Brăduțului de argint” să fie ultima cu statut competițional, de anul viitor acesta urmând să devină exclusiv un festival de recitaluri muzicale.

Pentru ultima ediție a concursului muzical ”Brăduțul de argint” evaluarea concurenților, înscriși la mai multe categorii de vârstă pentru secțiunea de interpretare, dar și la secțiunea de creație, organizatroii au invitat un juriu profesionist, format din tinerii și valoroșii artiști Teodora Petruț și Sergiu Pârvulescu, împreună cu remarcabilii muzicieni și dascăli Nicu Hada și Eugen Munteanu. Misiunea juriului nu a fost deloc una ușoară, având în vedere că în fața acestuia, pe scenă s-au perindat într-un spectacol-maraton de câteva ore bune, zeci de glasuri de cristal, unul mai frumos decât celălalt, după cum urmează: Alessia Maria Polk, Delia-Sorana Tănase, Miruna Croitoru, Giulia Bîicu, Alexandra Zgripcea, Daniel Căldărar (la grupa ”Prichindel”, sub 7 ani), Alesia Dârdă, Antonia Corâci, Daiana Pârvuța, Sofia Andrei, Gabriela Iordache, Cezara Kiss, Antonia Dascălu, Bogdan Rusu, Sidonia Ganea, Eva și Ema Corlan, Ioana Macavei (la grupa 7-11 ani), Alexia Dreghici, Natalia Gacso, Lorena Nicuța, Rebeca Prială, Ruxandra Merișanu, Mădălina Miclea, Antonia Petrea (la grupa 12-14 ani), Ioana Zay, Sara Ursic, Daria Bendea, Luca Bălăiță, Ioana Obrejan, Patricia Rusu, Miruna Leordean, Ariana Huniadi, Oana Alexa, Maria Brojban, David Bondrea (la grupa 15-18 ani).

Într-un final, cu toate că fiecare dintre concurenți a lăsat o impresie deosebită, atât asupra membrilor juriului, cât mai ales asupra publicului spectator, doar anumite detalii au făcut posibilă o departajare a celor declarați câștigători ai ediției din acest an, după cum urmează:

Pe secțiunea de interpretare:

  • Grupa de vârstă 7-11 ani: Daiana Pârvuța – locul 1, Antonia Dascălu – locul 2, Ioana Macavei – locul 3, Sidonia Ganea – Mențiune, Eva și Ema Corlan – Premiul special ”Steaua Brăduțului de argint” ;
  • Grupa de vârstă 12-14 ani: Lorena Nicuta – locul 1, Natalia Gasco – locul 2, Alexia Dreghici – locul 3, Antonia Petrea – Mențiune;
  • Grupa de vârstă 15-18 ani: Ioana Zay – locul 1, Luca Bălăiță – locul 2, David Bondrea – locul 3, Maria Brojban – Mențiune;

Pe secțiunea de creație: Luca Bălăiță – locul 1, David Bondrea – locul 2, Ruxandra Merișanu – locul 3, Alexia Dreghici – Mențiune.

De asemenea, au fost acordate trei premii speciale, oferite de Ileana Berki tinerilor artiști: Ruxandra Merișanu, Gabriela Iordache și Cezara Kiss.

Festivalul muzical ”Brăduțul de argint” s-a bucurat și în acest an de un remarcabil recital al Grupului ”Glasuri de argint” împreună cu Ileana Berki și completat de recitalurile speciale ale tinerilor și valoroșilor artiști: Teodora Petruț, Sergiu Pârvulescu și Delia Maria Stana.

Prezent la acest eveniment, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu a ținut să felicite participanții, mulțumind Ileanei Berki pentru faptul că a făcut din acest festival un eveniment de înaltă clasă, care onorează întreaga comunitate locală din Vulcan.O felicit din toată inima pe Ileana Berki pentru acest eveniment și, în general, pentru tot ceea ce face pentru copiii și tinerii din comunitatea noastră, pentru sprijinul constant pe care împreună cu copiii ni-l dă la fiecare eveniment al administrației publice și pentru toate evenimentele cărora cu atâta pasiune și dedicație le dă viață. Vreau să-i felicit în egală măsură pe copii, care ne-au demonstrat că sunt absolut fantastici și să le mulțumesc părinților care sunt mereu alături de ei, care-i încurajează și-i susțin în această pasiune atât de frumoasă și generoasă care este muzica”, a declarat Cristian Merișanu primarul municipiului Vulcan.

Pentru Ileana Berki, steaua cea mai de preț care împodobește, an de an, cu atât de mult succes, ”Brăduțul de argint” este însuși bunul Dumnezeu. ”Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere să le putem aduce oamenilor atâta bucurie și să le oferim copiilor șansa de a cânta pe scena acestui festival care ne este atât de drag tuturor. Nu am cuvinte să vă spun cât sunt de fericită, nu găsesc cele mai potrivite cuvinte pentru a le mulțumi tuturor celor care ne-au fost alături sau să le mulțumesc copiilor pentru prestația lor excepțională. Toți au fost excepționali, de aceea spun că nu unul sau celălalt e câștigător, ci noi toți suntem câștigați cu acest eveniment, iar marele câștigător este Muzica! Am sentimentul că sunt binecuvântată de Dumnezeu cu acest dar de a face posibil acest eveniment atât de frumos și tuturor le doresc sărbători fericite și binecuvântate!”, a spus Ileana Berki.