Problema deșeurilor abandonate într-o hală din municipiul Vulcan a fost rezolvată de Consiliul județean Hunedoara

Au trecut mai puțin de două săptămâni de la momentul în care Consiliul județean Hunedoara a decis să acționeze, în conformitate cu dispoziția Agenției de Mediu, pentru ca deșeurile abandonate de cîțiva ani într-o fostă hală industrială de pe domeniul public al municipiului Vulcan, să fie rezolvată. Problema, care a apărut odată cu falimentul fostei societăți de salubritate Pregoterm Vulcan a cauzat multe neplăceri oamenilor din Colonia de Jos a Vulcanului și multe dezbateri în spațiul public legat de responsabiltatea privind soluționarea acesteia.

Pentru a implementa o măsură necesară și corectă este însă nevoie de voință, de putință și de un cadru legal adecvat. Cu această convingere, în toamna acestui an, în luna octombrie, aflat într-o vizită la fața locului pentru momentul demarării construcțiilor aferente proiectului ”Green Line”, președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor  a promis că, împreună cu specialiștii din cadrul administrației județene, va încerca să identifice cadrul legal necesar pentru a se putea interveni la Vulcan, unde cantități îngrijorător de mari de deșeuri riscau să pună în pericol sănătatea și siguranța populației.

Situația era una destul de complicată, având în vedere că ”proprietarul” acestor deșeuri, depozitate într-o hală a Municipiului Vulcan, Pregoterm SA, aflată deja de câțiva ani în procedura judiciară de faliment nu le-a mai putut transfera într-un loc autorizat. În lipsa unui cadru legal, deșeurile au rămas abandonate o lungă perioadă de timp, Primăria Vulcan fiind în imposibilitate de a rezolva situația, în lipsa unui cadru legal. Conducerea Consiliului Județean Hunedoara a înțeles însă că nu mai este timp de pierdut. Astfel, imediat după vizita în teren a președintelui Laurențiu Nistor, lucrurile s-au mișcat în direcția corectă și, în scurt timp, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a transferat la data de 17.11.2023 obligațiile de mediu ale operatorului Pregoterm SA, aflat în faliment, către UAT Județul Hunedoara – CJ Hunedoara.

În baza acestui document emis de APM Hunedoara, conducerea CJ Hunedoara a căutat și a identificat resursele financiare necesare pentru transportul deșeurilor de la Vulcan la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Bârcea Mare. La începutul lunii decembrie au fost alocate fondurile necesare, iar în baza acestei hotărâri, au fost contractate și serviciile cu operatorul de salubritate. ”În timp ce alții s-au rezumat doar să își facă poze selfie cu deșeurile abandonate de Pregoterm intr-o veche hală, noi, cei de la Consiliul județean am căutat să răspundem cu soluții pentru această problemă și să venim în sprijinul vulcanenilor. I-am promis primarului Cristian Merișanu că vom găsi soluția legală pentru a rezolva această problemă și, prin implicarea directă a președintelui Laurențiu Nistor, cu sprijinul Agenției de Mediu, am soluționat-o în timp record”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Pentru a și demonstra realitatea acestei declarații, Costel Avram a invitat în cursul zilei de joi, 21 octombrie, mass-media, ai operatorului de salubritate, angajații aparatului de specialitate responsabili cu acest domeniu și reprezentanții Primăriei municipiului Vulcan, la fața locului, pentru recepția lucrărilor și pentru a semnala faptul că administrația județeană s-a ținut de cuvânt. Întreaga cantitate de deșeuri a fost transportată, iar hala care devenise un focar de infecție, este, astăzi, eliberată de gunoaie.

„Așa cum a promis președintele Laurențiu Nistor, problema deșeurilor de la Vulcan a fost rezolvată, legal, de către Consiliul Județean Hunedoara, cu fonduri alocate din bugetul propriu. Sigur, în toată această perioadă unii și-au arătat neputința, băgând capul în poză, vizitând această zonă cu alai, dar fără să facă nimic concret. Mă refer aici la prefectul județului care a demonstrat că este neputincios, că toată parada pe care a făcut-o a fost numai de ochii lumii. Concret, practic, Consiliul Județean Hunedoara a rezolvat problema, bineînțeles abia după ce a existat un cadru legal. Ne vom înscrie la masa credală pentru a ne recupera acești bani, dar important este că problema s-a rezolvat. Nu prin vorbe, fotografii și interviuri, ci cu autospecialele de salubritate, cu mult efort, cu fonduri, cu putință și bunăvoință”, a declarat Costel Avram.

Potrivit primarului municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, hala care până mai ieri era ticsită de gunoaie și zona din jurul acesteia este complet ecologizată și urmează a fi valorificată de administrația locală. ”Îi mulțumesc domnului președinte Laurențiu Nistor și domnului administratoir public Costel Avram care au reușit nu doar să identifice o soluție legală pentru a rezolva această problemă, ci au și acționat rapid pentru punerea ei în aplicare. Zona este acum complet ecologizată și tot împreună vom căuta să dăm o utilitate acestui spațiu. Am analizat deja oportunitatea de a găzdui aici, pe perioada iernii, autobuzele electrice pe care le-am achiziționat pentru proiectul Green Line, până la construirea garajelor acestora”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Cel mai important lucru este însă, în opinia administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, faptul că, prin seriozitate și implicare, a fost abordată și rezolvată o problemă majoră a oamenilor din Colonia de Jos a Vulcanului.