Prima Casă 2024 poartă denumirea oficială de Noua Casă: Opțiuni tot mai reduse datorită creșteri prețurilor la locuințe

Opțiunile pentru românii interesați de programul Noua Casă devin din ce în ce mai limitate.

Creșterea constantă a prețurilor imobiliarelor a redus semnificativ oferta disponibilă. În ceea ce privește condițiile, acestea rămân neschimbate față de anii anteriori, impunând ca aplicantul să nu dețină o proprietate cu o suprafață mai mare de 50 mp utili, fie individual sau împreună cu co-aplicantul sau garantul, și să nu fi achiziționat anterior o proprietate prin intermediul programului Noua Casă, conform declarațiilor unor experți imobiliari.

 

Suma maximă a creditului disponibilă variază în funcție de prețul locuinței. Pentru proprietățile cu preț sub 70.000 euro, suma maximă este de 66.500 euro, cu o cerință de avans de 5%. În cazul locuințelor cu prețuri între 70.000 și 140.000 euro, se poate accesa un credit de până la 119.000 euro, cu o contribuție inițială de 15%. Prin urmare, cu un avans minim, majoritatea românilor optează pentru achiziționarea de garsoniere sau garsoniere duble.

Beneficiarii programului pot achiziționa diverse tipuri de locuințe, inclusiv cele noi construite prin programele ANL, locuințe consolidate sau alte categorii de locuințe care au fost recepționate cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat și care au fost construite sau consolidate în vederea reducerii riscului seismic. Procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Sursa: antena3