Pensionarii vor primi deciziile de recalculare a pensiilor începând din luna mai. Ministrul Muncii: „Nimeni nu va fi nevoit să facă drumuri”

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a anunțat că din lunile mai-iunie pensionarii vor începe să primească deciziile de recalculare a pensiilor, iar plata efectivă a noilor sume se va face din luna septembrie.

„Acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 363/2023 care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor și insist pe acest aspect. Cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă și pensia dânșilor va fi recalculată. Da, dragii noștri, fiecare pensie va fi recalculată.

Dumneavoastră nu veți fi puși pe drumuri pentru asta. Avem pe deoparte un plin proces început deja la colegii noștri de la casele teritoriale de pensii de digitalizare și digitizare a dosarelor de pensie, astfel încât pe de o parte, toate dosarele să fie reevaluate, toate informațiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate și să avem o bază de date electronică,” a spus Simona Bucura-Oprescu la Antena 3, la emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu.

Trei milioane de români vor primi pensii mai mari

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a vorbit despre tot parcursul care trebuie urmat până ce noile pensii vor intra în plată. Aceasta a menționat de asemenea, că legea prevede ca și în cazul în care vor exista pensii care la recalculare vor fi mai mici, legea prevede să fie păstrat cuantumul mai mare, mai favorabil pensionarului, astfel că suma primită nu va fi mai mică.

„După finalizarea normelor și ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru evaluarea normelor, dar noi ne străduim să le finalizăm mai rapid. Dorim să le discutăm apoi cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem această înțelegere privind reforma sistemului public de pensii.

După aceasta, urmează să fie finalizat softul pentru recalculare, instruiți colegii noștri din casele teritoriale de pensii, iar apoi din luna mai-iunie a anului 2024, pensionarii vor începe să-și primească deciziile cu pensiile recalculate. Fiindcă pensiile se plătesc lună de lună, din luna septembrie, pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor, din estimările noastre fiind vorba de peste trei milioane de români. Este important de știut că nici o pensie nu va scădea. Va fi menținut cuantumul cel mai favorabil în urma recalculării,” a mai spus Bucura-Oprescu.

Sursa – ziarulunirea.ro