Serviciul militar voluntar ar putea fi reintrodus în România: Sunt vizați cei cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani

Statul român dorește introducerea unui serviciu militar voluntar. Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a transmis că cei vizați sunt cei cuprinși cu vârsta între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară.

Gheorghiță Vlad spune că trebuie să se găsească instrumentele necesare pentru a avea o populație pregătită și o societate rezilientă, subliniind faptul că această decizie se adresează celor care doresc să învețe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supraviețuiască într-un mediu dificil, să știe să se protejeze împotriva armelor chimice și să își facă o decontaminare personală.

“În primul rând trebuie să avem o societate rezilientă şi pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război, trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării, trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei şi aici să pot să menţionez că Ministerul Apărării Naţionale are un proiect de lege – proiectul de modificare a legii 446 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni, încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a precizat Gheorghiţă Vlad, într-un interviu oferit publicației Europa Liberă.

Șeful Statului Major al Apărării spune că renunțarea la armata obligatorie, a adus un deficit nu doar pentru România, ci și pentru toate țările din NATO. Potrivit acestuia, țara noastră are o rezervă operațională îmbătrânită, nu există programe coerente pentru pregătirea populației iar tinerii nu sunt educați chiar de pe băncile școlii în spiritul patriotic. În acest sens, Gheorghiță Vlad a spus că se dorește introducerea unui serviciu militar în termen voluntar, segmentul de vârstă vizat fiind 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară și să îi pregătească în principiile de bază de ducere a războiului, acest serviciu fiind remunerat.

Potrivit șefului Statului Major al Apărării, reintroducerea serviciului militar nu este obligatoriu. Acesta a dat exemplul Suediei, care au chestionat 40.000 de tineri, iar urma acestui fapt s-au înscris în program 20% dintre aceștia. Gheorghiță Vlad a conchis spunând că este un moment T0 în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației, subliniind că nu dorește să ofere un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim.

Sursa – ziarulunirea.ro